Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neovlašteni nadzor

Sandra Benčić će tražiti odštetu od Karamarka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Želimo da se za odgovornost pita sve one - od tadašnjeg ravnatelja SOA-e Tomislava Karamarka - koji su tvrdili da nisu poduzete mjere tajnog prikupljanja podataka', poručuje Benčić.

Programatska voditeljica Centra za mirovne studije (CMS) Sandra Benčić tražit će odštetu od države zbog toga što je Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) neovlašteno nad njom 2007. provodila sigurnosnu provjeru, što je u svojoj presudi utvrdio Ustavni sud.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić na konferenciji za medije Nakon upozorenja Ustavnog suda Benčić: "Do kada vrijedi zabrana Milanoviću? Zauvijek?" Sandra Benčić i Sabina Tandara Knezović GOŠĆA DNEVNIKA NOVE TV Benčić otkrila kako je propala točkasta koalicija i poručila: "Od manjina tražimo principijelnost"

Predlaže da se ta odšteta naplati od osoba odgovornih za nezakonito postupanje u njenom slučaju.

'Želimo da se za odgovornost pita sve one - od tadašnjeg ravnatelja SOA-e Tomislava Karamarka - koji su tvrdili da nisu poduzete mjere tajnog prikupljanja podataka i da nemaju dosje o meni koji bi mi dali na uvid', rekla je na konferenciji za novinare.

Evidentno je da tu netko ili nije govorio istinu ili nije dao potpune podatke, dodaje.

Želim i da se država za štetu koju mora platiti, naplati od onih u sustavu koji su tu štetu počinili jer je to jedini način da se sustav dugoročno unaprijedi, kazala je.

SOA je 2007., kada je ravnatelj bio Karamarko, vršila sigurnosnu provjeru nad kandidatima za Savjet za razvoj civilnog društva, među njima i nad Benčić koja za taj nadzor nije znala.

Saznala je nakon što je jedan agent kontaktirao udrugu B.a.B.e. tražeći mišljenje o Benčić kao osobi i djelatnici, a tadašnja voditeljica udruge Sanja Sarnavka odmah je pokrenula ispitivanje o razlozima ovog poziva.

Benčić je nakon toga prosvjedovala te podnijela tužbe zagrebačkom Općinskom te Županijskome sudu i zatražila da joj se na raspolaganje stavi sva prikupljena dokumentacija.

Linić: Nisam nikada ni rekao da me SOA pratila

Sudovi su njezine zahtjeve odbili uz obrazloženje kako je sama provjera bila zakonita, a u trenutku podnošenja tužbe već je prestalo njezino provođenje pa, posljedično, pružanje sudske zaštite više nije ni bilo potrebno.

Suprotnog je stava bio Ustavni sud koji je zaključio kako postupak potpune sigurnosne provjere nad Benčić nedvojbeno 'predstavlja miješanje u prava podnositeljice na poštivanje privatnog života', odnosno, utvrdio je povredu njezinih ljudskih prava.

Postupak sudskog nadzora sigurnosne provjere ostao je nepotpun jer nije utvrđeno tko je izdao nalog za provedbu potpune sigurnosne provjere, tko ju je provodio te koji su podaci o osobnom životu Benčić pri tome prikupljeni, istaknuto je na konferenciji za novinare.

CMS-ov stručnjak za nadzor sigurnosno obavještajnog i vojnog sustava Gordan Bosanac upozorio je u kontekstu očitog nepovjerenja građana prema sigurnosnim institucijama na problem nepostojanja sustava civilnog nadzora nad tajnim prikupljanjem podataka u nadležnosti policije.

Stoga smatra da se već ranije najavljena sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost treba što prije održati, ali bi na njoj, umjesto partikularne rasprave o pojedinim slučajevima, trebalo raspravljati i donijeti političku odluku o pokretanju reformi i povećanju transparentnosti rada sigurnosnog sustava u području neovisnog nadzora, proračuna, javnih nabava, zapošljavanja i odnosa s javnosti.


U SOA-i za Karamarka bilo nepravilnosti

Naglašava i da bi posebna tema te sjednice trebala biti nadzor nad policijom.

Rad SOA-e je moguće provjeriti na više razina, no MUP nema nikakav model građanskog nadzora, upozorava Bosanac navodeći i aktualni slučaj optužbi Slavka Linića.

Taj je slučaj 'otišao u sfere PNUSKOK-a i policije', a ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić 'zauzeo je oštar stav prema Liniću'.

'To je njegovo legitimno pravo, ali on ne može biti adekvatna adresa koja će procjenjivati je li bilo ili ne povrede Linićevih prava od strane policije', kaže Bosanac. 'Oni su naprosto u sukobu', napominje.

Predsjednica Kuće ljudskih prava Sanja Sarnavka naglasila je važnost građanskog stručnog nadzora čitavog sustava koji ima ovlasti tajno prikupljati podatke i provjeravati građane.

Iako je u konkretnom slučaju radi o odgovornosti Tomislava Karamarka, kazala je, svi političari čim dođu na vlast ponašaju se na identičan način i odbijaju uspostaviti učinkovit sustav profesionalnog i neovisnog građanskog nadzora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene