Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanadera zabrinjava ponašanje pravosuđa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražni sudac Županijskog suda u Osijeku Mario Kovač danas je donio istu odluku, kao i u ponedjeljak oko ponoći, tj. ponovno je odbio zadržavanje Branimira Glavaša, dok se ne odluči o mjesnoj nadležnosti suda.


Oglasio se i predsjednik Vlade Ivo Sanader koji je danas u Vukovaru, komentirajući najnovija zbivanja u vezi s
Branimirom Glavašem, kako taj slučaj nema veze s politikom te kako se zalaže za odvajanje politike od pravosuđa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcija na priopćenje 'Hrvatin je trebao reagirati i na Milanovićevu izjavu' Slika nije dostupna Sudac izrekao kaznu odvjetniku Gordane Getoš Magdić

- Imamo trodiobnu vlast i želim jasno reći da poštujemo trodiobnu vlast i ne ću komentirati kao predsjednik Vlade sve što se događa u pravosuđu, ali sam kao građanin vrlo zabrinut ponašanjem pravosuđa u 'slučaju Glavaš'. 

Kako je naglasio, politiku treba odvojiti od poravosuđa.

- Činjenica je da inzistiranje EU-a na reformi pravosuđa upravo ovih dana dobiva najbolju potvrdu, ocijenio je.

Odluci suca Kovača prethodila je odluka Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Osijeku koje je danas, na temelju jučerašnje žalbe ŽDO-a, od njega (Kovača) zatražilo da ponovno razmotri zahtjev Odvjetništva o zadržavanju Glavaša u pritvoru.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je danas novu žalbu protiv ponovnog rješenja istražnog suca Županijskog suda u Osijeku kojim je odbijen zahtjev za
zadržavanjem osumnjičenika Branimira Glavaša, objavilo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama.

ŽDO drži da je i to rješenje nezakonito jer postoje i stvarni i
pravni razlozi za zadržavanjem osumnjičenika.
 

Istražni sudac Županijskog suda u Osijeku Mario Kovač donio je preksinoć odluku po kojoj taj sud proglašava mjesno nenadležnim za provođenje istrage nad Glavašem i određivanje pritvora, s objašnjenjem da se za isto kazneno djelo protiv Glavaša već vodi istražni postupak pred zagrebačkim Županijskim sudom, odnosno za mučenje civila i ubojstvo dvojice 1991.

ŽDO pak smatra da se proces protiv Glavša treba voditi u Osijeku budući da je već pokrenuta istraga i određen pritvor za šestoricu osumnjičenika u slučaju ubojstva srpskih civila na obali Drave zimi 91./92. ( tzv. slučaj "selotejp"), za što se sumnjiči i Glavaša, a da se u Zagrebu vodi drugi proces, za mučenje trojice i ubojstvo dvojice civila u jesen 1991. (tzv. slučaj garaža).

Glasnogovornik ŽDO-a Zvonko Kuharić izjavio je da će u zakonskom roku od 24 sata ŽDO uložiti žalbu na odluku istražnog suca kojom se ponovno odbija zahtjev za zadržavanjem osumnjičenika Glavaša.

Kuharić je rekao da se ŽDO može žaliti "neograničeni broj puta", odnosno sve dok Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku, kao drugostupanjsko tijelo, "ne odbaci našu žalbu kao neosnovanu ili dok ne donese rješenje da ju prihvaća".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene