Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader - glavna tema dana

'Sanader računa na političke sukobe i predizbornu utakmicu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U HDZ-u se okupilo vodstvo stranke. Iako predsjednica Vlade ima cijeli niz državnih problema o kojima bi trebala razgovarati s kolegama, bez svake sumnje Ivo Sanader tema je na Trgu žrtava fašizma.

Radni dan premijerka Kosor počela je sastankom s austrijskim izaslanstvom, a onda se pročulo o povratku Ive Sanadera, pa je uslijedio hitan sastanak s kolegama iz stranke. Pa onda sjednica Vlade kao da se ništa ne događa. Sve protokolarno, do pete točke, i pitanja rješavanja duga Ljubljanske banke. Vlada je odlučila da u rješavanju duga posreduje Banka u Baselu. Kad se već dotaknula Slovenije, odgovorila je i bivšem šefu oko trgovanja teritorijem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Oni koji su sudjelovali u agresiji' Bebić: Optužbe na Šeksov račun u političke su svrhe Slika nije dostupna Burna 2010. godina Osoba koja je obilježila 2010. - Ivo Sanader!

'O bilo kakvom prodavanju bilo čega, a kamoli teritorija ne samo da nema govora, nego smo pokazali kako se ponaša, živi i kako se vlastitim radom trasira europski put', smatra premijerka. A onda je predsjednica Vlade odlučila stati pred novinare i poručila kako se ne boji Sanaderovog povratka u Sabor. 'Već viđeno, ako nikad prije nikad poslije, viđeno 3. siječnja. To su potezi koji su na tragu pokušaja rušenja vlade, rušenje vladajuće koalicije, ali svakako i urušavanja HDZ-a', rekla je.

'Snijeg nije pao da pokrije brijeg nego da se pokažu različiti tragovi'

U rušenju koalicije Sanaderu pomaže SDP. To je premijerka zaključila nakon ispitivanja na istražnom povjerenstvu. 'Uz zdušno pridržavanje ljestvi iliti lojtri, i držanje svijeće SDP-a, i sve oduševljenje koje smo čitali na njihovim licima i njihovim izjavama i ponašanju to vrlo jasno govori', uvjerena je. Situaciju je opisala i slikovito. 'Straha nema, vidjet ćemo vrlo brzo prema onoj, mnogi danas vole poslovice, da snijeg nije pao da se pokrije brijeg nego da se pokažu različiti tragovi', rekla je.

'SDP ne želi imati posla ni sa Sanaderom ni sa HDZ-om' Predsjednik SDP-a po hitnom se postupku ogradio od Ive Sanadera. 'SDP ne želi imati posla ni sa Sanaderom ni sa HDZ-om. Ne znamo zašto se gospodin Sanader vraća u Sabor, to je formalno njegovo pravo, nismo sigurno da ima tamo bilo kakvog realnog posla', rekao je Zoran Milanović. Za Vladu bi bilo najbolje da odmah odstupi, kaže Milanović i dodaje, kako SDP razmatra mogućnost da traži glasovanje o nepovjerenju Vladi.

Odluka Ive Sanader nije iznenadila ni potpredsjednika Sabora, Vladimira Šeksa. 'Ništa nas ne može iznenaditi i ništa nas nije iznenadilo, a najmanje možebitni eventualni povratak Ive Sanadera', rekao je. O Sanaderu HDZ-ovci najradije ne bi govorili. 'Mi smo rat prošli i dobili rat i mi bi se nekog bojali', uvjeren je Ivan Jarnjak, potpredsjednik Sabora. 'To nije udarac stranci', smatra Vladimir Šeks, no za razliku od njega, iznenađen je predsjednik Sabora, Luka Bebić. 'Ja sam malo iznenađen, ne previše ali jesam', rekao je.

'Možda će se priključiti SDP-u'

Sanaderov povratak u Sabor ironično je komentirao i drugi čovjek HDZ-a, Darko Milinović. 'Možda njegov povratak znači, on je sad nezavisni, možda će se priključiti, s obzirom na svjedočenje, eto SDP-u', rekao je Milinović. Strah ne pokazuju ni drugi HDZ-ovi ministri. 'Ne bojimo se, ničeg se mi ne bojimo', rekao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Predizborne motive vidi i SDSS-ov saborski zastupnik Milorad Pupovac. 'Ja mislim da on računa na političke sukobe na političkoj sceni i na predizbornu utakmicu koja je počela', uvjeren je.

>> 'Snijeg nije pao da pokrije selo, nego da razotkrije tragove'

>> Milanović: 'Nisam siguran da Sanader ima nekog posla u Saboru'

Iako ne žele priznati, Sanader je bio tema sastanka vrha HDZ-a s premijerkom. Vrha stranke bez Luke Bebića. Premijerki i HDZ-u trebat će oko mjesec dana da vide imaju li i dalje većinu u Saboru. Koalicijski partneri i dalje su s njima. HDZ je zaštitio i ime stranke. Tvrde, da to nije zbog straha da bi Sanader mogao osnovati neki novi HDZ.

Treba li se Ivo Sanader vratiti u politiku?

  • Da, on je naš najsposobniji političar
  • Da, stanje se pogoršalo nakon njegovog odlaska
  • Ne, potrebna su nam nova lica u politici
  • Ne, on je kriv što nam se država nalazi 'u banani'

Ukupno glasova:


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene