Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader sigurno ne dolazi

'INU nije urušila privatizacija nego loše vodstvo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader sigurno neće svjedočiti pred Istražnim povjerenstvom o privatizaciji INE.

Istražno povjerenstvo je objavilo kako Ivo Sanader nije primio poziv za svjedočenje pred povjerenstvom, a ta je informcija potvrđena iz pošte. O tome što će biti s njim i njegovim svjedočenjem povjerenstvo će raspravljati sutra, a danas je pred pred povjerenstvom svjedočio Slavko Linić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Petrov: "Prepušta li Vlada INA-u novim prijedlogom zakona o privatizaciji MOL-u?" Slika nije dostupna Upitan vlasnički udio države VIDEO: Kako je propala Ina

Saborsko istražno povjerenstvo za INU treba istražiti okolnosti privatizacije, sve ugovore te dodatak ugovora između Vlade i MOL-a. Na svjedočenje su pozvani Slavko Linić, Ljubo Jurčić, Tomislav Dragičević, Ivan Šuker, Zoltan Aldottu, Damir Polančec i Ivo Sanader. Svi, osim bivšeg premijera, odazvat će se pozivu.

Odlazak INE iz državnog vlasništva započeo je Zakonom o privatizaciji donesenim 28. ožujka 2002., a 17. srpnja 2003. sklopljen je Ugovor o međusobnim odnosima dioničara kojim je mađarski MOL odmah stekao 25 posto plus jednu dionicu Ine te koji je omogućio MOL-u stjecanje novih dionica nakon pet godina od početka važenja Ugovora i definirao prava svake od ugovornih strana u odnosu na broj dionica.

MOL je 5. rujna 2008. objavio ponudu za dobrovoljno preuzimanje dionica, te je od raznih dioničara po cijeni od 2800 kuna za dionicu platio i preuzeo 2.215.537 dionica.Time je MOL stekao ukupno 47,155 posto ukupnog temeljnog kapitala Ine.

Napokon otkriven tajni ugovor

Nakon dugog tajenja, Vlada je u studenom 2009. napokon objavila dodatak ugovor s mađarskim MOL-om o prodaji INE. Povjerljivi ugovor otkriva da Mađari, koji su najveći pojedinačni dioničari INE, imaju prevlast u Upravi i Nadzornom odboru. Ugovor je potpisan 30. siječnja, a nosi naziv 'Prva izmjena i dopuna ugovora o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na INA-Industriju nafte'.

Sporni dodatak ugovora INE i MOL-a potpisan je u vrijeme kada je premijer bio Ivo Sanader, a Damir Polančec potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva. Optužbe na njihov račun da su oštetili državu za dva do tri milijuna kuna stizale su od oporbenih stranaka, a posebno glasne bile su one od Slavka Linića. 'Vrlo je opasno kada takve stvari rade prvi i drugi čovjek vlade', rekao je Linić i istakao kako je Vlada tajila štetni dio ugovora.

>> VIDEO: Kako je propala Ina

>> Saznajemo: Sanader se neće pojaviti pred povjerenstvom za Inu!

Ivu Sanadera zbog štetnog ugovora INE s MOL-om prozvao je tadašnji predsjednik Stjepan Mesić. Pitao ga je zna li što o štetnim ugovorima, na što mu je Sanader odgovorio da 'to za sada nije tema'. Mesić mu je predložio da nazove članove uprave INE, no on se i na to oglušio. 'Kada sam četvrti put rekao Sanaderu zašto ne razgovara s predstavnicima INE, rekao mi je da nema potrebe jer je sve dogovorio Damir Polančec', rekao je bivši predsjednik.

'Postoje sankcije za neodazivanje'

Iz svojim privatnih izvora imamo saznanja da je Ivo Sanader primio poziv, ali nismo dobili povratnicu da će se odazvati pozivu, rekla je za Dnevnik.hr Dragica Zgrabec, predsjednica Saborskog istražnog povjerenstva za privatizaciju INE. Na upit postoje li zakonom predviđene sankcije na neodazivanje na poziv za svjedočenje, predsjednica Povjerenstva objasnila je situaciju. 'Postoje sankcije, odnosno novčana i zatvorska kazna, ali problem nastaje što su 2. članka zakona u suprotnosti. Tako ukoliko osoba kaže da ne želi svjedočiti jer će biti izvrgnuta kaznenom progonu, ima pravo ne pojaviti se, to je iznimka ', tvdri Zgrabec.

Kada je započela privatizacija INE, MOL je dao najbolju ponudu, puno bolju nego što se to predviđalo, kaže Davor Štern Dodaje kako bivši premijer nema razloga ne pojaviti se na svjedočenju, osim ako u to vrijeme nije u Hrvatskoj. Tada će, kaže Zgrabec, poslati novu pozivnicu. 'Istražno povjerenstvo završava s radom 23. listopada i do tada je rok kad Ivo Sanader može svjedočiti. Zapravo, njegovo svjedočanstvo ni nije toliko bitno, Povjerenstvo ima svu dokumentaciju iz koje se određene stvari jasno vide. Sanader je tu zanimljiv isključivo jer je to doba privatizacije INE bio predsjediik Vlade. Nama je puno važnije svjedočenje Polančeca koji je dobio poziv i poslao potvrdu. On je bio operativni vođa operacije i može puno toga reći', zaključuje.

Ističe kako Saborsko istražno povjerenstvo nije sud niti ima takve ovlasti. 'Mi ne utvrđujemo krivnju nego istražujemo postupak privatizacije. Najviše što možemo učiniti jest svoje zaključke predati Istražnom odvjetništvu', kaže Zgrabec.

'Urušena tvrtka zbog lošeg vodstva'

Ekonomski analitičar Davor Štern tvrdi da šteta hrvatskom gospodarstvu nije nanesena činom privatizacije INE već lošim vodstvom naše naftne tvrtke. 'INA je urušena lošom upravljačkom politikom i u tome je problem. Kada je RH odlučila za privatizaciju, MOL je 2003. godine dao najbolju ponudu, samo što se kasnije ispostavilo da su Mađari dobili veća upravljačka prava nego što se to očekivalo', kaže Štern i dodaje da su stvari koje su se kasnije događale sekundarne.

'Nije MOL kriv što je INA izgubila tržište, status i značaj u regiji i šire. Privatizacija INE je bila transparentna, osim prve faze pregovora. MOL je respektabilna naftna kompanija koja zna raditi svoj posao. Naš problem je u nesposobnom hrvatskoj upravi koja je MOL-u dala veća upravljačka prava i tako blokirala ulazak drugih strateških partnera', dodaje Štern.

Objašnjava kako je neodazivanje bivšeg premijera na poziv Istražnog povjerenstva stvar osobnog morala. 'Odazivanje na pozive za svjedočanstva dužnost je svakog građanina. Iako mislim da Ivo Sanader ne bi mogao reći ništa novo. Problem je u tome što i danas ljudi koji rade u INI se boje govoriti', kaže i još jednom dodaje kako žali što je INA danas na nivou na kojem je.

Je li Sanader odgovoran za netransparentnu privatizaciju INE?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene