Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader najavio međunarodnu tjeralicu za Miroslavom Radićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader u Saboru je istaknuo kako su napravljene sve predradnje potrebne da se za Miroslavom Radićem raspiše međunarodna tjeralica te da očekuje kako će se to dogoditi već sutra.

Odgovarajući na ocjene zastupnika, koji su u današnjoj raspravi o haškim presudama 'vukovarskoj trojki' Vladi spočitavali neaktivnu politiku prema Haškom sudu, Sanader je podsjetio da je Državno odvjetništvo još 2002. podiglo optužnice protiv vrha JNA, ali i Mile Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rehak: Optužnica protiv Radića kasni 10 godina Slika nije dostupna Sanader: Od Vijeća sigurnosti UN-a tražit ćemo raspravu o Haškom sudu

Kazao je kako ga je i osobno zanimalo zašto protiv njih nisu
pokrenuti i sudski postupci, te da je nezadovoljan odgovorom da je praksa da se zločincima ne sudi u odsutnosti.

'Kao predsjednik hrvatske Vlade tražim da pravosuđe to promijeni i da započne procese', rekao je Sanader ističući da je dao nalog da se za Radićem raspiše Interpolova tjeralica čim ga je vidio na slobodi.

'Danas su učinjene potrebne predradnje i ja se nadam da će se već sutra raspisati tjeralica i tražim da se protiv svih osumnjičenih ratnih zločinaca, a za nas jesu ratni zločinci, konačno pokrene postupak, iako nisu dostupni hrvatskom pravosuđu', dodao je. 

>> 'Nastavljamo suradnju s Haagom jer ga tako možemo kritizirati' 

>> HSP usamljen, suradnja s Haagom ide dalje

>> Sanader: 'U New York idem ja, a ne predsjednik'

SDP-ovcu Ivi Josipoviću zahvalio je što je podržao Vladinu politiku, no spočitnuo mu je spominjanje tužbe za agresiju koju je Hrvatska protiv Srbije pokrenula pred Međunarodnim sudom pravde.

'Držim da nije korektno što indirektno pitate Vladu što je s tim, kad ste bili dio ekspertne skupine i vrlo tiho dali ostavku kad je BiH izgubila spor', poručio je Sanader Josipoviću.

HSLS-ovcu Ivanu Čehoku je poručio da je u četiri godine
koalicije s HDZ-om bio iznimno kooperativan u projektima za Varaždin, ali da ni jednom nije pitao za politiku prema Haagu.

'I sada dođeš za govornicu i čitaš svima nama lekcije, a u četiri godine me, Ivane, nisi upitao što Vlada poduzima oko obrane generala i svega drugoga', kazao je Sanader Čehoku.

HSP-ovcu Anti Đapiću je priznao da je njegova stranka neprestano zastupala tezu da ne treba surađivati s Haagom, ali, dodao je, ta je teza naprosto bila pogrešna.

Na premijerov govor uzvratio je Josipović, ističući kako je od
zastupanja Hrvatske u procesu protiv Srbije odustao jer "kao
profesionalac nije mogao snositi odgovornost za loš posao". Ustvrdio je da Sanaderova vlada nije ispunila elementarne pretpostavke za pozitivan ishod tog procesa, te da je, među ostalim, prekinut postupak prikupljanja dokaza.

Kazao je i kako je u četiri navrata pisao Vladi o problemima u timu i potpunom zamiranju priprema u tom predmetu, ali da je iz Vladina ureda dobio tek zamolbu da im se dostavi kopija tužbe, jer je Vlada svoju izgubila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene