Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader izvjestio Angelu Merkel o nezadovoljstvu haškom presudom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski je premijer Ivo Sanader tijekom sudjelovanja na konvenciji njemačkog CSU-a u Muenchenu izvijestio njemačku kancelarku Angelu Merkel o neprihvatljivosti presude Haškog suda u slučaju vukovarske trojke.

Premijer je o tome slučaju informirao i predsjednika bavarske vlade Edmunda Stoibera, austrijskoga vicekancelara Wilhelma Molterera te je razgovarao s još nekim europskim premijerima, kako se navodi u priopćenju.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu

Ivo Sanader tom je prigodom članovima Europskog parlamenta koji su nazočili konvenciji CSU-a podijelio i upoznao ih sa sadržajem pisma koje je poslao glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonu.

Prema vladinu priopćenju, tijekom razgovora europski su parlamentarci izrazili negodovanje zbog presude suda koja, očito, nije kaznila stravičan zločin.

Prvostupanjsko Vijeće Haškog suda osudilo je u četvrtak bivšeg zapovjednika JNA Milu Mrkšića na 20 godina zatvora, majora Veselina Šljivančanina na pet godina zatvora, dok je kapetan Miroslav Radić oslobođen optužbi.

Sva trojica bivših pripadnika JNA bila su optužena za masovni pokolj počinjen na Ovčari 20. studenoga 1991., nakon pada Vukovara.

Mile Mrkšić proglašen je krivim za kazneno djelo pomaganja ubojstava, mučenja i okrutnog postupanja i dosuđena mu je kazna od 20 godina zatvora.

Šljivančanin je proglašen krivim za kazneno djelo pomaganja mučenja i okrutnog postupanja prema zarobljenicima na Ovčari te mu je dosuđena kazna od pet godina zatvora.

Kapetan Miroslav Radić oslobođen je po svim točkama optužnice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene