Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Bushev posjet je vrhunac međunarodnog položaja Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon odlaska američkog predsjednika Georga Busha analiziraju se njegove poruke i razlozi posjeta. Predsjednik Vlade Ivo Sanader Bushev dolazak smatra vrhuncem američko-hrvatskih odnosa, ali i prilikom za bolji međunarodni položaj Hrvatske. Porukama o savezništvu, premijer je i više nego zadovoljan.

"Pozivnica za NATO i buduće članstvo u EU je ono o čemu su sanjali naraštaji Hrvata, a mi ćemo to sada ostvariti", rakao je Sanader prije današnje izborne skupštine zagrebačkoga HDZ-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Naglasio je da vanjskopolitički uspjesi donose napredak i na unutarnjopolitičkom planu jer jamče sigurnost investicija.

"Hrvatskoj treba novi investicijski ciklus u smislu stranih ulaganja, a to će se ostvariti članstvom u NATO-u i EU", rekao je Sanader.

Ponovio je i da za ulazak Hrvatske u NATO ne treba referendum, jer se na taj Savez ne prenosi dio državnoga suvereniteta.

>> Video: Svi 'gegovi' Georgea Busha za posjeta Hrvatskoj

Sanader je rekao da da je HDZ oko toga pitanja javno mnijenje testirao dva puta - na izborima i kroz ankete.

"Čemu od gotovoga raditi veresiju", upitao je Sanader, te dodao da bi "želio da i u ostatku političke scene prevlada nešto što nije partikularni interes".

Podsjetio je da je ulazak u NATO i EU kao cilj zacrtan još u prvom HDZ-ovu programu. Prisjetio se i teških razdoblja u povijesti stranke, poput izbornog neuspjeha Mate Granića, na predsjedničkim izborma.

"Granić je, eto, bio osnovao tu stranku koje danas više nema", rekao je Sanader, ističući da je HDZ u međuvremenu promovirao politiku suradnje s drugim strankama u Hrvatskoj, poput HSS-a.

Odbacio je tumačenje da će HDZ "progutati" HSS, ističući da HDZ s tom strankom želi surađivati u čvrstoj koaliciji.

Dosadašnjim čelnicima zagrebačkog HDZ-a Jadranki Kosor i Mariju Zuboviću, zahvalio je na radu, dodajući da organizaciji predstoji "mala smjena generacija".

Članove je pozvao da ne zatvaraju vrata pred mladim i perspektivnim kadrom, kakav je Jasen Mesić, državni tajnik u Ministarstvu kulture, kojega je Predsjedništvo zagrebačkoga HDZ-a predložilo za novog predsjednika organizacije.

Četristo izaslanika okupljenih u Ininoj zgradi u Šubićevoj ulici danas bira predsjednika i članove Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba, te izaslanike za redoviti izborni sabor stranke, koji će se održati krajem mjeseca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene