Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahtjevna i opasna

Ekskluzivno: Ovako izgleda spektakularna sanacija katedrale u Zagrebu - iz zraka!

Ivan Čorkalo: Put na vrh zagrebačke katedrale - 7
Ivan Čorkalo: Put na vrh zagrebačke katedrale - 7 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivan Čorkalo: Put na vrh zagrebačke katedrale - 1 Ivan Čorkalo: Put na vrh zagrebačke katedrale - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Čorkalo: Put na vrh zagrebačke katedrale - 5 Ivan Čorkalo: Put na vrh zagrebačke katedrale - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Čorkalo: Put na vrh zagrebačke katedrale - 2 Ivan Čorkalo: Put na vrh zagrebačke katedrale - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Čorkalo: Put na vrh zagrebačke katedrale - 3 Ivan Čorkalo: Put na vrh zagrebačke katedrale - 3 Foto: DNEVNIK.hr +7 Ivan Čorkalo: Put na vrh zagrebačke katedrale - 4 Galerija 1/12 >>
Priču sa 180 metara visine snimio je za Dnevnik Nove TV Ivan Čorkalo. Dobio je priliku ekskluzivno vidjeti kako izgleda sanacija Zagrebačke katedrale nakon potresa iz zraka.

Za ljude koji saniraju katedralu u Zagrebu nema posebnih priprema. Njima je to svakodnevica. No, meni, koji se bojim visine, nije svejedno. Da ne bude praznog hoda, na vrh radnicima nosimo i olovo.

Pročitajte i ovo Srušila se dizalica simbol nevremena "Prodao sam zlato koje sam imao i tako platio agenciji": Ispovijest radnika koji je preživio pad s dizalice u zagrebačkoj oluji Ante Rajković Šteta na oko 1000 kuća Nova opasnost nakon nevremena: "Iz okruženja ima dosta osoba koje su u bolnici i trenutno na rehabilitaciji"

Za strah od visine i od dizaličara dolazi kratak savjet: ''Samo gledaj ravno, i to je to“. Vežemo se i krećemo. Iako su vremenski uvjeti daleko od idealnih. Vjetar sve više jača, a graničnu vrijednost dosegnuli smo već kod prve galerije. Inženjer poručuje da idemo dokle god je to moguće.

Moguće je ići do razine od deset. Na katedrali primjećujemo radnike koji rade podeste. ''Radimo podeste na ova dva kata da bismo demontirali ovaj element koji je praktički sada tu vezan. Njega ćemo pokušat u jednom komadu spustiti, a onda ih vratiti u jednom komadu, i pričvrstiti sa kopčama, svrdlima i injekcijskom masom“, objašnjava dizaličar.

Obnova južnog tornja je kompliciranija jer tamo ima oštećenja nastalih padom vrha i moraju se napraviti pripremne radnje prije samog dizanja križa. Radnici unutra tako rade platforme, na dva prozora drvene podeste pomoću kojih će se ti radovi sa strane moći lakše obaviti.

S visine se vidi i dio koji se odvojio. On je stabilan, no radnici moraju djelovati preventivno. Vraćanje skinutih elemenata, objašnjavaju mi, neće biti teže nego skidanje jer će to raditi u elemetnima. Skinut je u komadu, a vraćat ga element po element.

Uz blagi osjećaj nelagode, i iznimno jak vjetar, podižemo se do najviše točke. 108 metara, točno u razini novopostavljenog križa.

Prvi dio sanacije na katedrali trebao bi trajati mjesec dana, ovisimo o vjetru i mnogo drugih faktora. Tako su prilikom obnove naišli i na drvene grede koje nisu zamijenjena 140 godina. Čekaju i skelu unutar svetišta gdje je najviše štete, a zaštitili su sve što je bilo moguće.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene