Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijekom posjeta Argentini

"Samo zlonamjerni mogu iz Predsjedničine izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima"

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Argentini (Dnevnik.hr)
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Argentini (Dnevnik.hr)
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odbacila je zlonamjerna tumačenja njezine izjave tijekom obraćanja Hrvatima u Argentini.

Nakon što je predsjednica Kolinde Grabar Kitarović  u Argentini izjavila kako su "nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine", zanizale su se brojne kritike političara. Vensa Pusić tako je zaključila da je "nečuveno da predsjednica govori protiv Ustava vlastite zemlje".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vulin Sramotan ispad pred kamerama VIDEO Vulin brutalno izvrijeđao Hrvatsku: "Misle da su kapo, a svi su ustaše. Pitao sam i Gotovinu je li ustaša" Slika nije dostupna "Protuhrvatska retorika" Ured predsjednice o Komšićevim optužbama: "On nije relevantan sugovornik za međudržavne odnose ili bilo što drugo"

O izjavi su se ubrzo oglasili i iz Ureda Predsjednice.

"Predsjednica RH odbacuje zlonamjerna tumačenja njezine izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Ta izjava ni na koji način nije u suprotnosti s vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o NDH, kao i o doprinosu antifašizma u stvaranju moderne hrvatske države. Samo zlonamjerni mogu iz Predsjedničine izjave isčitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika.

Tužno je što se ni dan danas, ne priznaje žrtva mnogim iseljenicima koji nisu smjeli izražavati domoljublje u svojoj zemlji, težnju za slobodnom i neovisnom Hrvatskom, a koji su za vrijeme bivše Jugoslavije bili zatvarani, proganjani, pa čak i ubijani", poručuju iz ureda.

SDP-ov Predrag Matić predsjednicu Grabar Kitarović nazvao je "hodajućim skandalom" i poručuje da ga je "sram što je ona predsjednica Hrvatske".

Dodao je da je već pomalo apsurdno komentirati predsjedničine poteze. "To je hodajući skandal. Gdje god se pojavi, ona pogleda oko sebe i što joj je prikladno izjavi", ocjenjuje Matić, dodavši kako "od predsjednice možete očekivati svašta".

Podsjetio je na njezinu izjavu da će proći puno vode Dunavom dok postanemo sa Srbima prijatelji, pa je tri dana kasnije ugostila Vučića.

"Sjetimo se što je govorila o fašizmu i antifašizmu, a kad je došla u Argentinu, onda je tamo pred ljudima koji nisu nikad bili u Hrvatskoj i koji kad pokažu na karti Hrvatsku zahvaćaju i debeli dio BiH i Srbije, izjavila tako nešto za što bi Angela Merkel u istom slučaju ili bila ekspresno smijenjena ili bi završila u zatvoru", rekao je Matić.

Podsjetio je i na "Lisinski" gdje je govorila Srbima da je ona i njihova predsjednica, a prije toga im je govorila da slobodno sele jer da živimo u slobodnoj zemlji.

Ministar obrane Damir Krstičević i međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač izjavu predsjednice Republike nisu htjeli komentirati. (Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene