Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok se čeka u kojim će sve smjerovima ići istraga o Milanu Bandiću, jedan od projekata započet mimo procedure - ide dalje. Hrvatski nogometni savez i Društvo arhitekata Zagreba odabrali su idejno rješenje za nogometni kamp na Sveticama.


Kako je moguće da projekt koji je javno predstavljen dva dana prije natječaja, za koji je svima jasno da se radi mimo procedure, prolazi kao da je sve u redu?

Vezani članci Dario Juričan (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Audicija za "Kumeka": Čak 70 kandidata želi biti Bandić, morali poznavati osnove povijesti korupcije u Zagrebu Marija Puh (Foto: Instagram) Nakon što je prebjegla Bandiću, sada je ''pobjegla'' na Kubu

Greška je napravljena odmah na početku - grad Zagreb je objavio kako je zemljište u zakup dao Hrvatskom nogometnom savezu, a tek su nakon toga, pod pritiskom javnosti, shvatili da nisu napravili ono najvažnije - raspisali natječaj.

Sad je sve na Skupštini. Grad može samostalno dati zemljište u zakup jer se ne radi o prodaji, odnosno kupnji, međutim, svaki projekt vrijedniji od milijun kuna mora odobriti Skupština.

Procedura je jasna - čelnici nogometnog saveza prezentirat će ovaj svoj idejni projekt, Skupština će ga uvrstiti u dnevni red, a ukoliko prođe glasovanje ide se na ishođenje svih potrebnih dozvola.

Bandić otvorio radove na Sveticama: 'Kruna svega bit će obnovljeni maksimirski stadion!'

Međutim, nije nepoštivanje procedure jedini problem u ovom slučaju. Tu je i jedan imovinsko pravni spor. Katolička Crkva tvrdi da je veći dio zemljišta u njenom vlasništvu te traže da im se to vrati ili da ih se financijski obešteti.

Poznato je i da UEFA kao krovna europska nogometna organizacija itekako skrbi o infrastrukturi te izgradnji nogometnih kampova i stadiona. Tako su još 2009. godine HNS-u uplatili donaciju od 4,5 milijuna eura za izgradnju nacionalnog nogometnog kampa. Dogovor je bio da se to završi u roku od 4 godine. I u Tuheljskim toplicama se postavljao kamen temeljac, no unatoč svim tim obećanjima nogometni kamp nikad nije izgrađen. Sad se vjerojatno i u UEFA-i pitaju što je s rokovima koji su odavno prošli.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook