Građani se često iznenade, ali iz potrošačkih udruga upozoravaju ih da se prije korištenja svake usluge, moraju informirati.


Samo na naknadama i provizijama, prema izvješću HNB-a, banke su 2012. godine zaradile više od 4 milijarde kuna. Sve svoje račune Predrag plaća putem internet bankarstva. 'To dođe mjesečno dođe negdje oko 80 do 100 kuna, koliko uzmu tih raznih provizija i naknada. Održavanje računa je, ja mislim, 30 kuna', kazao je Predrag iz Zagreba.

Vezani članci Ilustracija Znate li koji je važan povijesni događaj odredio sudbinu Hrvatske prije točno 31 godinu? Andrej Plenković i Boris Vujčić Marić najavio korekcije zakona do kraja godine, Vujčić upozorio: ''Prešutna prekoračenja su trebala biti iznimka, a postala su pravilo''

Samo u prošloj godini banke su od naknada i provizija koje naplaćuju građanima zaradile 4 milijarde i 197 milijuna kuna, dok ukupan kamatni prihod u 2012. godini iznosi 21 milijardu i 686 milijuna kuna. 'To je nešto gdje banke određuju koliko im novca treba, toliko uzimaju i uvjeravaju nas kako ćemo dobro i jeftino proći', kazao je Tomislav Lončar iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

>> Milanović: Želimo zaštiti potrošače od banaka!

Iz Hrvatske udruge banaka poručuju - banke smanjuju naknade.'One ih očito smanjuju, ali naknade su isto jedna tržišna veličina i one trebaju biti dio tržišnog natjecanja, tako da nekakve ideje o propisivanju naknade ili svi iste naknade, nemaju nikakvog smisla', kazao je direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček.

U nekim situacijama hitno trebate gotovinu, a u blizini nema bankomata vaše banke. Pohitat ćete do prvog aparata. Samo za transakciju od 100 kuna, banka će vam uzeti između 10 i 20 kuna, a platit ćete i ponovno izdavanje nekog dokumenta. 'Izvod ili potvrdu o tome kolika mi je mirovina sam bacio i nešto mi je trebalo. Ja sam otišao u banku i ne možete vi to dobiti da vam ne naplati poslije', kazao je Predrag.

Iz udruge potrošača apeliraju na građane da se pravodobno informiraju. 'Potrošač je taj kod koga je lisnica u džepu i on je taj koji može odlučiti gdje će ići', naglašava Lončar.

Banke sve manje zarađuju. Prema podacima HNB-a, u prvih šest mjeseci 2013. godine uknjižile su milijardu i 260 milijuna kuna, što je čak 40 posto manje nego u istom razdoblju lani. No, i dalje dobro zarađuju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju