Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku nabolje, rekao je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić u nedjelju na šibenskoj rivi na Sajmu EU fondova koji se održava u sklopu regionalnih Dana EU fondova.

Galerija Sajam EU fondova u Šibeniku (Foto: Pixsell,Dusko Jaramaz) - 1 Sajam EU fondova u Šibeniku (Foto: Pixsell,Dusko Jaramaz) - 2 Sajam EU fondova u Šibeniku (Foto: Pixsell,Dusko Jaramaz) - 3 +0 Sajam EU fondova u Šibeniku (Foto: Pixsell,Dusko Jaramaz) - 4

Pavić je istaknuo kako je u trenutku kad je sadašnja Vlada preuzimala sustav upravljanja EU fondovima ugovornost bila devet posto, a sada je na 75 posto. Isplaćene su 22 milijarde kuna, rekao je, što je vrijednost šest Peljeških mostova. EU fondovi mijenjaju Hrvatsku: poboljšavaju zdravstvo - gdje je uloženo 1,7 milijardi kuna u bolnice i opremu i prometnu infrastrukturu - gdje je uloženo je više od milijardu kuna, u zračne luke Split i Dubrovnik, a do kraja ove omotnice na red će doći i Lošinj i Brač. "Pelješki most je trajni spomenik ovoj financijskoj omotnici", dodao je Pavić.

Vezani članci Nina Obuljen Koržinek Obuljen Koržinek: "Ne strahujemo od gubitka bespovratnih sredstava za obnovu" Slika nije dostupna Davor Romić: Afera s povezanim tvrtkama u ruralnom razvoju na provjeri do rujna

Europski fondovi mijenjaju i školstvo nabolje, rekao je, pa je tako uloženo više od milijardu kuna u program e-škola, 680 milijuna kuna za kurikularnu reformu, 6.5 milijardi kuna za zapošljavanje. Ministar Pavić je istaknuo i da su porezna rasterećenja donijela dvije milijarde kuna više novca jedinicama lokalne i regionalne samouprave i da ta novčana sredstva treba uložiti u sufinanciranje projekata. Najavio je i otvaranje učilišta za administraciju EU fondova.

To učilište, rekao je, neće biti konkurencija sadašnjim studijima za pisanje EU projekata, dodatni program za ljude koji će administrirati EU fondove potreban je kako bismo olakšali korisnicima način povlačenja sredstava.

Na sajmu bili su i vlasnici OPG-ova. Kažu kako im je europski novac pomogao u unaprjeđenju usluga i proizvoda, ali su još jednom istaknuli kompliciranost u proceduri prijava. "Povukli smo oko 15.000 eura iz EU fondova i iskoristili smo to za unaprjeđenje naše usluge", kazao je Andrija Jurić, vlasnik OPG-a u Kaštel Gomilici.

Šibenik među najuspješnijima u povlačenju EU sredstva

Premda Šibenik slovi kao jedan od najuspješnijih hrvatskih gradova po povlačenju sredstava iz EU fondova, šibenski gradonačelnik Željko Burić rekao je da nije zahvalno govoriti o rekorderima jer kriteriji nisu uvijek isti. "Ipak, Šibenik je povukao sve što je htio povući, sukladno programu razvoja i strategiji razvoja grada. Imamo sinkronizirani koncept razvoja i u svima koristimo EU sredstva, najviše je riječ o ulaganju u infrastrukturu. Ulaganje u kulturnu baštinu je odradilo odličan posao u turizmi i gospodarstvu, a sada idemo ka održivom razvoju turizma. Turizam neće izdržati bez infrastrukture pa zato radimo sve zajedno“, rekao je Burić.

U Šibeniku je u tijeku više od 1,1 milijardu kuna investicija - 500 milijuna kuna bez PDV-a vrijedan je projekt aglomeracije s kojim se ukidaju setičke jame uz more, 200 milijuna kuna košta centar za gospodarenje otpadom, 50 milijuna središnji gradski trg Poljana, a više od 50 milijuna namijenjeno je za obnovu tvrđave sv. Ivana. Najavio je i da se u srijedu potpisuje ugovor za gradnju studentskog doma u vrijednosti od 85 milijuna kuna.

Župan Pauk: Brojna ulaganja i u Dalmatinskoj zagori

Predsjednik Zajednice županija i Šibensko-kninski župan Goran Pauk istaknuo je kako su brojna ulaganja u Zagori. "Nema grada ili općine koji nije povukao neka sredstva iz EU fondova po bilo kojoj osnovi. Drniš se preporodio u turističkom smislu, a Knin se također obnavlja EU sredstvima. Teško je sve nabrojati, ali znamo da u županiji, bez grada Šibenika, imamo oko 500 milijuna kuna ulaganja iz EU fondova", rekao je Pauk.

U sklopu izložbenog prostora, sudionici su imali priliku degustirati i kupiti izložene proizvode, čuti informacije o uspješnim projektima u njihovom susjedstvu te sudjelovati u EU pitalici i osvojiti razne nagrade. Pripremljen je i atraktivni zabavno-edukativni program za najmlađe, prigodni gastro show uz degustacijsku podjelu jela te nastupe kulturno-umjetničkih društava. (Hina,M.J.)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju