Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuta istraga

Nova akcija EPPO-a: Troje uhićeno zbog prijevara s poticajima i krivotvorenja

Policija uzima dokumente iz tvrtke Drava International - 2
Policija uzima dokumente iz tvrtke Drava International - 2 Foto: Vlado Kos/Cropix
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici u razdoblju od 2019. do 2020. godine u tri navrata počinili subvencijske prijevare u vezi s dobivanjem financijskih potpora malom i srednjem poduzetništvu financiranih iz EU fondova.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava. Troje od četvero osumnjičenika uhićeno je u srijedu na zahtjev EPPO-a, nakon istražnih radnji provedenih u suradnji s Policijskom upravom međimurskom.

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici u razdoblju od 2019. do 2020. godine u tri navrata počinili subvencijske prijevare u vezi s dobivanjem financijskih potpora malom i srednjem poduzetništvu financiranih iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda (ESIF) – konkretno, tri kredita iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), uključujući i kredit za pokrivanje gubitaka uzrokovanih COVID-om.

Pročitajte i ovo Predaja kandidacijskih lista za parlamentarne izbore Neki rokovi bliže se kraju Otkriva se sve više imena na listama: U DIP-u je gužva, Plenković obećao puno toga i ukazao se na TikToku, javio se Milanović...

Istragom je također utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su osumnjičenici osnovali lanac tvrtki u njihovu vlasništvu i pod njihovom upravom, kako bi prikazali da imaju pravo na financijsku potporu za malo i srednje poduzetništvo. Tako su prezentirali krivotvorene investicijske planove, fakture za nepostojeće transakcije, kao i potpuno nepouzdane korporativne bilance koje su pokazivale uspješno poslovanje.

Pročitajte i ovo Predaja kandidacijskih lista za parlamentarne izbore Neki rokovi bliže se kraju Otkriva se sve više imena na listama: U DIP-u je gužva, Plenković obećao puno toga i ukazao se na TikToku, javio se Milanović...

Analizom novčanog tijeka društava utvrđeno je da dobiveni krediti nisu iskorišteni za prikazane namjene, već su ih okrivljenici podigli s poslovnih računa u roku od 24 sata nakon dobivanja. Opisanom prijevarnom aktivnošću prouzročena je šteta u iznosu od 197.281 eura jer zajmovi nisu vraćeni niti je njihova naplata moguća iz sredstava osiguranja.

EPPO je neovisni ured javnog tužiteljstva Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i donošenje presuda protiv financijskih interesa EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene