Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Splitsko-dalmatinska županija predvodi u neslavnoj brojci u apsolutnom broju nezaposlenih.


No, isto tako ta je županija nedavno prema ocjenama svjetskog časopisa za izravna strana ulaganja svrstana u najboljih 10 južnoeuropskih regija po povoljnim uvjetima za investitore. Mi smo na sedmom mjestu.

Vezani članci Zgrada Banovine u Splitu U Splitu uhićeno 12 osoba: Poznato za što su osumnjičeni, među uhićenima i poznati splitski poduzetnik Marjan - 3 Što rade bageri unutar park-šume Marjan? "Na Marjanu ne bi trebalo raditi ništa, pogotovo u zaštićenom dijelu!"

Sama činjenica što je ovo njegov rodni kraj, Nediljku Ćurkoviću nije bila dovoljna da otvori proizvodni pogon u Kukuzovcu kraj Sinja. No ovaj kraj, kaže, ima danas puno prednosti. 'Tu je avionska veza, tu je vlak, tu je autoput. Cijena je isto bila pristupačna, to se ne možemo žaliti', rekao je Nediljko Ćurković, poduzetnik.

>> Splitsko-dalmatinska županija najbolja za strana ulaganja!

A i osoblje zone puno je pomoglo, administrativne stvari rješavale su se s lakoćom, kaže i njemu i drugim poduzetnicima. 'Dozvole su bile kao zadnji problem, sve drugo je bio veći problem, financije i recimo neke druge stvari nego što je bilo recimo dobit građevinsku dozvolu ili nešto drugo', ispričao je Ćurković. I prema specijaliziranom časopisu za izravna strana ulaganja, Splitsko-dalmatinska županija nedavno je svrstana u deset najboljih južnoeuropskih regija.

'Završeni planovi i ponajbolje opremljene zone u kojima se može praktično za šezdeset dana početi graditi objekt. Ako vi imate gotovi projekt u općini, možete u roku od nekoliko dana kupiti zemljište i za šezdeset dana vi možete početi graditi', objasnio je Ante Sanader, župan splitsko-dalmatinski. I ministar poduzetništva vidi potencijal u ovom području, smatra da će pomoći i novi jamstveni programi vlade i povoljno kreditiranje.

'Kamatne stope su najpovoljnije na tržištu kada govorimo o turizmu. Kada govorimo o obnovljivim izvorima energije, o onome što mislimo da će biti vrlo aktualno ove godine, kamatne stope su od jedan do tri posto. Jedan posto kada se radi o otocima, odnosno područjima državne skrbi', rekao je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta.

'Nikad povoljniji kreditni rejting nije bio, odnosno kreditni uslovi za korištenje kredita za investicije na otocima', rekla je Jadranka Radovanić, iz HGK Splitsko-dalmatinske županije. Eto, povoljni krediti stižu, gospodarske zone čekaju raširenih ruku, još samo da dođu investitori.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.