Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije zbog Joea

Amerika šokirana Šimunićevim skandiranjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz američkog ureda State Departmenta kažu kako je zapanjujuće da nakon utakmice u Zagrebu nije provokativno govorio neki huligan nego 'nogometaš na terenu, koji izgleda ne zna povijest vlastite zemlje'.

Sjedinjene Države šokirane su razočarane nedavnim incidentom u Hrvatskoj kada je hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić poticao navijače na skandiranje ustaškog pozdrava, izjavio je u ponedjeljak direktor Ureda američkog State Departmenta za područje jugoistočne Europe Jonathan Moore.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispad nogometaša Ranko Ostojić o Šimuniću: Nikakav zanos to ne može opravdati Slika nije dostupna DORH tražio očitovanje Policija: U Šimunićevom istupu nema elemenata kaznenog djela

>> Zasjenio veliki uspjeh: Da se ne radi o Joeu, izgledalo bi kao 'udbaška diverzija'

>> Željko Jovanović prijavio Josipa Šimunića HOO-u

'Šokirani smo i razočarani provokativnom retorikom', rekao je Moore odgovarajući na pitanja na jednom skupu u washingtonskoj Zakladi Carnegie za međunarodni mir, posvećenom situaciji na europskom jugoistoku. Istaknuo je da je posebno zapanjujuće da nakon utakmice u Zagrebu nije provokativno govorio neki huligan nego 'nogometaš na terenu, koji izgleda ne zna povijest vlastite zemlje'.

>> Josipu Šimuniću zbog skandiranja izrečena maksimalna kazna!

'Hrvatska vlada je pokazala snažno vodstvo u mnogim pitanjima, uključujući i pitanje dvojezičnih tabli u Vukovaru. Hrvatski predsjednik i premijer, kao i mnogi drugi u toj zemlji, posvećeni su demokratskoj budućnosti koju je Hrvatska zaslužila u nastojanjima da uđe u EU.'

>> Šimunić se oglasio nakon vođenja skandiranja 'Za dom spremni'

Huligani s Balkana

Također je rekao da Hrvatska zasigurno nije jedina zemlja u regiji u kojoj postoji netolerancija. Po njegovim riječima, SAD je upoznat s tim da 'navijači, ili bolje rečeno huligani s Balkana, znaju reći grozne stvari'. Moore se prisjetio uzvikivanja parola vezanih za Srebrenicu na nogometnim utakmicama protiv momčadi iz BiH.

Šimunić je nakon utakmice Hrvatska - Island prošlog tjedna u Zagrebu publiku poticao na skandiranje ustaškog pozdrava 'Za dom – spremni' za što ga je DORH kaznio s 25 tisuća kuna, a FIFA protiv njega pokrenula disciplinski postupak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene