Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki Kongres odobrio je u četvrtak navečer proračunski zakon o financiranju ratova u Iraku i Afganistanu vrijedan 162 milijarde dolara.


Zakon, koji je završno odobrenje dobio u Senatu sa 92 glasa za i šest protiv, također osigurava besplatan studij veteranima i produljuje isplatu naknade za nezaposlene za 13 mjeseci. Zakon osigurava i 2,7 milijardi dolara za najhitniju pomoć poplavljenom području američkog Srednjeg Zapada.

Vezani članci Papin posjet Iraku Iran podržao povijesni posjet pape Franje Iraku: ''Nema druge poruke osim dijaloga, mira i prijateljstva između religija'' Američki vojnici (Foto: AFP) Troškovnik i cijena rata protiv terorizma: SAD od 2001. potrošile oko 6 bilijuna dolara, ubijeno 500.000 ljudi

Izdvajanje dodatnih sredstava za namjene koje nisu izravno vezane uz zakon, u SAD je dio zakonodavne tradicije.

Zakon o financiranju ratova u Iraku i Afganistanu Predstavnički dom Kongresa prihvatio je prošloga tjedna, a predsjednik George W. Bush rekao je da će ga potpisati. Predstavnički dom zakon je prihvatio s 268 glasova za i 155 protiv, a dodatne mjere odobrio je zasebno, s 416 glasova za i 12 protiv.

Sredstva koja je Kongres odobrio za vođenje rata u Iraku, koji traje od ožujka 2003., s novim će se zakonom popeti na više od 650 milijardi dolara, a za operacije u Afganistanu od 2001. godine, na gotovo 200 milijardi dolara, prema podacima kongresnih službi.