Od 2014. do 2017. godine Ministarstvo obrane dobilo je donaciju 220 borbenih vozila. Sukladno procijenjenoj vrijednosti na tu je donaciju plaćen porez na dodanu vrijednost.

Galerija Osposobljavanje vojnih vozila - 1 Osposobljavanje vojnih vozila - 2 Osposobljavanje vojnih vozila - 3 +3 Osposobljavanje vojnih vozila - 4

Prije sedam godina Sjedinjene Američke Države donirale su Hrvatskoj vojsci 220 polovnih borbenih vozila MRAP. Donacija je bila vrijedna oko 100 milijuna američkih dolara i tada se govorilo o velikom iskoraku u opremanju HV-a kvalitetnim borbenim vozilima. Međutim, 50-ak tih vozila još nije u upotrebi nego na parkiralištu Remontnog zavoda na zagrebačkom Jankomiru.

Admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera OS RH, rekao je da je najveći dio vozila raspoređen po postrojbama - bojni Vukovi, Specijalnim snagama, vojnoj policiji i Zapovjedništvu za potporu. Ta su vozila ispravna i u redovitoj upotrebi.

''Dio vozila nalazi se u Remontnom zavodu i u različitim su fazama pripreme za upotrabu'', rekao je te dodao da je njihova čvrsta namjera da se sva ta vozila osposobe i da se koriste.

''U ovoj godini planiramo osposobiti osam vozila koja se nalaze u Remontnom zavodu'', izjavio je te vjeruje da bi za ''20-ak milijuna kuna'' mogli osposobiti ostatak kontingenta vozila u iduće dvije do tri godine.

Tomo Medved i Ivo Žinić Sisačko-moslavački župan trebao je već biti deložiran iz stana, no sve je stopirano. Iz Ministarstva hrvatskih branitelja sve demantiraju

Mislav Bago - 2 ''Uglednicima koji žure u bolnice da cjepivo ne propadne ovo bi moglo biti najskuplje cijepljenje koje su imali''

Na vozilima je potrebno napraviti ''remont motora, remont sustava jer su vozila bila u uporabi u različitim stadijima ispravnosti''. Potrebna je ugradnja strojnice 12,7,  komunikacijskih sustava, po potrebi mijenjat će balistička stakla i treba se vozilo obojati u ''naše boje''.

''Donacija nije propala'', rekao je Hranj te se zahvalio SAD-u na donaciji i dodao da će dio vozila ići u operaciju KFOR-a na Kosovo. 

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju