Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljena za svibanj

Sud će zločin u Gruborima pokušatI rasvijetliti rekonstrukcijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudsko vijeće u slučaju ratnog zločina na području Grubora odlučilo je tijekom svibnja izvesti rekonstrukciju zločina na mjestu događaja.

Kako bi se dodatno rasvijetlio zločin u selu Grubori, gdje je nakon akcije Oluja 1995. godine ubijeno šest starijih srpskih civila, sud će u svibnju na mjestu događaja provesti rekonstrukciju zločina za koji se terete bivši policijski specijalci Frano Drljo i Božo Krajina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Početkom rata Optuženi da su na Baniji ubijali civile među kojima i maloljetnike: Sad se optužnica za jedan od najtežih zločina - raspala Slika nije dostupna Proces zbog ratnog zločina Suđenje za Grubore: Specijalci se malo toga sjećaju, sutra svjedoči Sačić

Rekonstrukcija na mjestu zločina nedaleko Knina najavljena je za 17. svibnja, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu, gdje je u slučaju Grubori danas trebao svjedočiti ratni zapovjednik specijalne policije general Mladen Markač koji nije primio sudski poziv.

>> Suđenje za Grubore: Osmorica svjedoka o zločinu ne zna ništa

Sudsko vijeće kojim predsjeda šef odjela za ratni zločin zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Majerović tako je ispitalo samo vještaka Davora Strinovića koji je opisivao postupak identifikacije žrtava.

Drljo i Krajina na sudu su odbacili optužbe za ratni zločin i ustvrdili da nisu krivi za ubojstva civila. U svojoj obrani na početku postupka prvooptuženi Drljo je kazao i da ga kao "časnika, vjernika i čovjeka" zgrožava zločin opisan u optužnici.

Za zločin u Gruborima, koji se dogodio uoči prolaska Vlaka slobode kojim je državni vrh nakon Oluje išao za Split, sudilo se i Igoru Beneti. No, on je u travnju 2011. pronađen obješen u šumi pored Otišića. Iako je policija izvijestila da je riječ o samoubojstvu, ratni zapovjednik ATJ Lučko Željko Sačić, koji je i sam bio osumnjičen u ovom slučaju, javno je izrazio sumnju da je Beneta ubijen.

Prije podizanja optužnice pod istragom za zločin u Gruborima bilo je više osoba, no Državno odvjetništvo je zbog nedostatka dokaza odustalo od kaznenog progona Berislava Garića, a od suda je zatražilo da odvoji i dovrši postupak protiv Sačića kojega terete po zapovjednoj odgovornosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene