Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Raditi ili ne?

NI ORALI, NI KOPALI Uz plaću saborski zastupnici svaki mjesec dobiju i 1.500 kuna 'džeparca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dodaci na plaću ne oporezuju se, a većina saborskih zastupnika ne upisuje ih u svoju imovinsku karticu.

Plaćen stan i dio režija za zastupnike koji imaju prebivalište najmanje 50 km udaljenom od Zagreba, te 1000 kuna za odvojeni život tek je dio privilegija zastupnika. Svaki zastupnik u Saboru dolazio na sjednice ili ne, mjesečno uz plaću primi paušal od 1500 kuna. Dodaci na plaću ne oporezuju se, a većina zastupnika ne upisuje ih u svoju imovinsku karticu.

Pročitajte i ovo Glasovanje izvan Hrvatske - 4 Kako to? Kakva sramota: Nisu glasali ni sami za sebe Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor"

Uglavnom prazni hodnici i tek poneki zastupnik na tek dva sazvana odbora. Slika radnog utorka. Rijetki su bili u svojim uredima. Zastupnici koji su redovno u saboru svjesni su nepravde u kojoj svi imaju iste povlastice pa i mjesečni paušal od 1500 kuna za troškove koje nikome ne trebaju pravdati.

'HRVATSKA IZA SVEGA' Sinčić opet opleo po kolegama, Živi zid predlaže novi slogan

'Dosita mislim da nije korektno da zastupnici kojih nikad nema i koji ne rade imaju ista primanja kao oni koji su tu koji pišu prijedloge, koji pišu amandmane, koji raspravljaju i sudjeluju u političkom životu', rekao je SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin.

'Sva prava koja su uzimali zastupnici, a nisu dolazili u sabor i nisu radili nisu dolazili, imali su kao i oni što su radili', naglasio je saborski zastupnik HDSSB-a, Josip Salapić.

151 zastupnik mjesečno uz plaću dobije 1500 kuna paušala. Godišnje je to gotovo 3 milijuna kuna. U mandatu od 4 godine samo na paušal potroši se više od 10 milijuna kuna.

Potpredsjednik Vlade i čelnik MOST-a, Božo Petrov naglasio je kako su benificije saborskih zastupnika prevelike te da će se to promijeniti. Iako iz MOST-a najavljuju uštede, a nitko se svojih povlastica još nije odrekao.

'Ne treba to pretvoriti u populizam. I na početku Vlade u kojoj sam sudjelovala smenjili smo plaće ministara, zamjenika, pomoćnika i zastupnika', kazala je Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica HNS-a.

I iz nove Vlade najava smanjenja samo plaća.

'U ovim drugim stvarima treba porazgovarati. Siguran sam da ima još načina i mjesta gdje se može uštedjeti', rekao je potpredsjednik Vlade, Tomislav Karamarko.

Zastupnici svoje plaće upisuju u imovinske kartice no one ne otkrivaju pravo stanje. Neki upišu čistu plaću bez dodataka, a neki i dodatke.

'Da li bi i na koji način trebali dužnosnici prijavljivati i ove podatke u imovinskim karticama može dati samo Povjerenstvo. Može se očekivati da će na nekoj od idućih sjednica Povjerenstvo donijeti i ovakvu smjernicu i uputu', rekla je Dailja Orešković iz Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

Zastupnici imaju kartice za evidenciju dolazaka. Ta bi evidencija, smatraju neki, mogla biti temelj za isplatu paušala. U Europskom parlamentu primjerice dolasci na sjednice uvjet su za naknadu dijela troškova.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene