Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"SVE JE MANJE OTVORENIH PITANJA"

Odbor za Ustav usuglasio prijedloge promjene Ustava: Velike izmjene tiču se referenduma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav usuglasio se u utorak većinom glasova o Prijedlogu nacrta promjene Ustava u dijelu koji se tiče referenduma i s tim povezane izmjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu koje će uputiti na plenarnu sjednicu Sabora.

"Sve je manje otvorenih pitanja i sve smo bliže zajedničkom rješenju", izjavio je predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković (HDZ).

U odnosu na dosadašnji nacrt, nakon konzultacija sa zastupničkim klubovima, predlaže se smanjenje kvoruma odlučivanja na referendumu s 33 na 30 posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj, kada je riječ o promjeni Ustava ili organskih zakona.

Kada je riječ o izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, prihvaćen je zahtjev da se u Ustavu ugradi kako je za izbor ustavnih sudaca potrebo dvije trećine glasova saborskih zastupnika.

Također je dogovoreno da se obriše odredba o nemogućnosti referenduma o pitanjima koja su u isključivoj nadležnosti Hrvatskog sabora, Vlade ili predsjednika RH jer izaziva nedoumice.

Briše se i odredba o prethodnoj kontroli referendumskog pitanja koju bi po službenoj dužnosti provodio Ustavni sud, dakle ostaje kontrola na zahtjev 15 zastupnika, Vlade ili predsjednika RH, izvijestio je Bošnjaković.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić - 3 Stavovi oporbe Most odbija raspravu, Možemo traži kompromisno rješenje: Hoće li HDZ skupiti dvotrećinsku većinu za obuku ukrajinske vojske?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna financijski dokument Sabor izglasao državni proračun, prvi u eurima, 50 zastupnika bilo je protiv

Sandra Benčić (KZL) rekla je da je možda trebalo uzeti više vremena i razgovarati o izmjenama Ustava i u dijelu koja se tiču prava na pobačaj i izbornog zakona. Smatra kako bi trebalo definirati pitanja koja se ne mogu regulirati referendumom. Drži također da je spuštanje cenzusa da bi referendum prošao i dalje dosta zahtjevan s obzirom na izlaznost na izborima.

Vesna Nađ (Socijaldemokrati) kaže da predloženo predstavlja korak naprijed, ali da joj se čini kako je broj potpisa za referendum od 250 tisuća i dalje previsok te predlaže da to bude 200 tisuća.

Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Branko Bačić (HDZ) ponovio je kako im je prihvatljiva i brojka od 200 tisuća, a za pojedinačno pobrojavanje svega o čemu se ne može odlučivati na referendumu, kaže dovelo bi do nove zamke pa je najbolje da ostane na ljudskim pravima i temeljnim ustavnim vrednotama.

Arsen Bauk u ime SDP-a najavio je suzdržanost oko prijedloga iako smatra da je napravljen pozitivan pomak, dajući nacrtu prolaznu ocjenu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene