Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč upozorenju HUB-a

Saborski Odbor za financije podržao rješenje za 'švicarce'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za financije podržao je u utorak prijedloge zakona kojima Vlada namjerava riješiti pitanje dužnika u švicarskom franku, uz upozorenje predsjednika Hrvatske udruge banaka (HUB) Zorana Bohačeka da banke imaju pravni mehanizam putem kojega bi Hrvatskoj automatski, bez sudova, naplatile štetu koju Vlada procjenjuje na 7 milijardi kuna.

Bohaček je podsjetio da je nekadašnja Vlada Ivice Račana objavila uredbu o bilateralnom uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja, po kojoj država nema pravo izvlastiti ulagača, osim sa svrhom koja je u javnom interesu, za što je dužna bez odgode platiti odgovarajuću učinkovitu naknadu.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

"Znači, naknada će biti plaćena bez odgađanja. Za bilo kakvo izvlaštenje koje se događa silom zakona, bilo kakvo zakonsko rješenje koje nije dogovoreno, se može izravno podnijeti račun, bez ikakvih sporova, bez ikakvih sudaca. Takva će naknada biti jednaka tržišnoj vrijednosti izvlaštenog ulaganja neposredno prije nego što izvršenje oduzeto. Znači, ako se izračuna da je to sedam milijardi, dolazi račun na sedam milijardi, odmah, nema suda, nema ničega", ustvrdio je Bohaček.

'Vrijeme je da stane agonija građana, i da nekog drugog boli glava'

Tumači da su upravo zbog toga Svjetska banka i Središnja europska banka inzistirale na dogovornom rješenju koje ne ruši pravnu sigurnost zemlje.

Bohaček je ponovio kako su banke spremne na dogovorno, socijalno osjetljivo rješenje uz podjelu troška, a Sabor moli da odgodi donošenje zakona te da od Vlade zatraži da u roku od mjesec dana nađe održivo rješenje, "da se napravi procjena učinka i provedu konzultacije sa Središnjom europskom bankom, što je međunarodna ugovorna obveza Hrvatske po Ugovoru o funkcioniranju EU".

Uvjeren je i kako bi predloženi zakon investitorima poslao poruku kako njihove investicije u Hrvatskoj nisu sigurne te kako im država može oduzeti zarađeno "ako se procjeni da su zaradili previše". Njegove je tvrdnje odbila SDP-ova Nadica Jelaš (SDP), poručivši da Vlada ne funkcionira na taj način, ali kako je "država naprosto u situaciji da mora zaštititi svoje građane".

Predložene zakone podržava i HDSSB-ov Krešimir Bubalo. "Ljudi su dovedeni u situaciju da ne plaćaju kredite, nego reket, godinama umiru na rate", kazao je Bubalo i zauzeo se za obeštećenje i onih korisnika koji su kredite u "švicarcima" već otplatili ili su pri kraju otplate.

Odbor je zakone podržao jednoglasno, a na sjednici nije bilo članova HDZ-a. Inače, HDZ-ov zastupnik Davor Miličević u utorak je podržao zakone na saborskom Odboru za zakonodavstvo, a novinarima je kazao kako je glasovao iz osobnih uvjerenja te kako nije riječ o stajalištu stranke.

Objasnio je da su mu se kao gradonačelniku Županje obratili mnogi njegovi sugrađani zaduženi u švicarskim francima, a uvjeren je da predloženi zakoni idu u smjeru da se pomogne tim ljudima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene