Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznati rekorderi

Evo tko nije prozborio ni riječ: Objavljena saborska statistika za ovu godinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski saborski zastupnici ove su se godine u raspravama za riječ javili više od 11 tisuća puta, svaki drugi zastupnik kako bi replicirao ili odgovorio na repliku, a zbrojene, te dvije ''kategorije'' iznose gotovo šest tisuća javljanja - pokazuje službena saborska statistika za 2019.

Ista ta statistika otkriva i da zastupnici nerado nastupaju kao izvjestitelji odbora. Naime, u godinu dana to su učinili samo 24 puta, od čega osam puta Ines Strenja (Most) kako bi prenijela stajališta i zaključke Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku kojem je predsjednica. Saborska su se radna tijela, inače, ove jeseni sastala više od 150 puta, redovito su zasjedala 141 put, tematski 11 puta. 

Rekorderi Bulj i Maras

Pročitajte i ovo Raspuštanje Sabora - 1 Izglasan lex AP Raspušten je Hrvatski sabor: "Gute Reise, auf Wiedersehen u Remetincu" Raspuštanje Sabora - 1 vatreno u saboru "HDZ-u bi bila blagodat da se malo "ohladi" u oporbi": Prozivkama i uvredama raspravili odluku o svom raspuštanju

Rekorderi su po broju javljanja Mostovi zastupnici Miro Bulj (858) i Nikola Grmoja (386) te SDP-ovi Gordan Maras (776) i Saša Đujić (348).

Maras je u ovoj saborskoj godini replicirao čak 214 puta, a na repliku je odgovorio 240 puta, zbrojeno 454 puta. Uzme li se u obzir da je Sabor ove godine skupno zasjedao 107 dana, lako je zaključiti da je Maras svaki radni dan, u prosjeku, replicirao u dva navrata. Iako je ukupno aktivniji od Marasa, Bulj je manje koristio te alate, ''samo'' 350 puta, više je puta govorio kao predstavnik kluba te gotovo jednako pojedinačno raspravljao.

HDZ-ov najaktivniji trojac čine - Branko Bačić (223), Ante Babić (204) i Josip Borić (203). Zastupnici, a tiče se to svih 151, u ovoj su se godini 480 puta ''požalili'' na povredu saborskog Poslovnika, najčešće su to radili Maras (74 puta), Bulj (60) i Grmoja (52 puta). U ovoj su godini izrečene 332 stegovne mjere, izbacivanja zastupnika iz sabornice, zabrane govora na dan ili dva postale su gotovo tjedni standard. 

Četvero zastupnika u sabornici nije reklo ni riječ

Zastupnici koji su cijelu godinu proveli u Hrvatskom saboru, a nisu progovorili ni riječ su Dražen Barišić (HDZ), Darinko Dumbović (Reformisti), Branimir Glavaš (HDSSB) i Milanka Opačić (Bandićeva SRiS). Rječitiji nisu bili ni bivši HDZ-ovi ministri Tomislav Tolušić i Lovro Kuščević, koji su kao zastupnici ''startali'' nakon ljetošnje rekonstrukcije Vlade.

Replike i odgovori na njih obilježile su i sve tri protekle parlamentarne godine, od gotovo 40 tisuća javljanja, one zbrojeno čine više od 24 tisuće.

Zastupnici potrošili manje nego lani

Saborski su zastupnici u ovoj godini, bez plaća, potrošili 8,6 milijuna kuna, što je za oko 36 tisuća kuna manje nego u prošloj godini, pokazuje pregled troškova od 1. siječnja do 18. prosinca, koji je Hrvatski sabor objavio na svojim stranicama. Slično kao prethodnih godina, najviše je potrošeno na korištenje osobnih automobila za službene svrhe (2,8 milijuna), za najam stanova (2,4 milijuna), za zrakoplovne karte (954 tisuće kuna).

Za odvojeni život zastupnicima je isplaćeno nešto manje od 732 tisuće kuna. Zastupnik za odvojeni život ima naknadu od tisuću kuna mjesečno koju ne prima kad Sabor ne zasjeda, dakle tri mjeseca u godini. Za hotelski smještaj zastupnika ove je godine plaćeno 528 tisuća kuna, za cestarinu nešto manje od 480 tisuća kuna, za dnevnice 244 tisuće, za režije u stanovima koje zastupnici koriste 286 tisuća kuna, a za javni prijevoz (vlak, trajekt, autobus) 26 tisuća kuna.

Najviše je, 190 tisuća kuna, potrošio HDZ-ov Miro Kovač, potom HDZ-ov Ante Babić (nešto manje od 178 tisuća kuna), pa SDP-ov Domagoj Hajduković (170 tisuća kuna ). Slijede SDP-ov Saša Đujić (145 tisuća kuna), nezavisni Tomislav Panenić (nešto manje od 135 tisuće kuna) i HDZ-ov Željko Raguž (134 tisuće kuna). Mahom je riječ o zastupnicima čije troškove ''diktiraju'' dužnosti koje obnašaju, radi se o predsjednicima ili članovima radnih tijela koja podrazumijevaju česta putovanja izvan Hrvatske. (Hina,M.V.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene