Gordan Grlić Radman
Gordan Grlić Radman Foto: Patrik Macek/Pixsell

Saborska oporba nazvala je u utorak ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana nesposobnim i nekompetentnim, prozvali su ga da prikriva korupciju te su najavili da će podržati njegov opoziv.


Prijedlog za opoziv ministra vanjskih poslova Gordana Grlić Radmana inicirao je Klub Hrvatskih suverenista, tvrdeći da nije ispunio niti jedan vanjskopolitički cilj Hrvatske i da nije dorastao funkciji koju obnaša. Ta je točka uvrštena na dnevni red Sabora nakon što su prikupljeni potpisi 32 zastupnika.

"Grlić Radman je jedan od najnepopularnijih ministara i loš ministar koji prikriva korupciju te bi morao biti puno spretniji u izražavanju i artikuliranju naših vanjskopolitičkih ciljeva", izjavio je zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

"Ne znam na temelju kojih kriterija je došao na to radno mjesto osim na temelju prijateljstva s premijerom Andrejom Plenkovićem", dodao je Grmoja, poručivši da će rasprava o opozivu biti prilika da se progovori o tome što je Ministarstvo vanjskih poslova propustilo učiniti, posebno po pitanju Hrvata u Bosni i Hercegovini i promijeni izbornog zakona.

Hajdaš Dončić: Plenković i Radman trebali su učiniti veći napor

I Siniša Hajdaš Dončić (SDP) smatra da Grlić Radman ne obavlja dobro svoj posao. "Iako se jednom dijelu lijevo liberalnog tijela priča o BiH ne čini važnom, osobno smatram da je ona važna za hrvatske nacionalne interese, Hrvatima u BiH prava su ugrožena izbornim zakonom i Radman i Plenković trebali su učiniti veći napor u okvirima svojih ovlasti", kazao je Hajdaš Dončić.

Za opoziv ministra vanjskih poslova glasati će i u Klubu zeleno-lijevog bloka iako nisu supotpisali prijedlog za izglasavanje povjerenja. "Radman zaista nije kompetentan ministar", kazala je Sandra Benčić iz Možemo!, dodavši kako smatra da i unutar HDZ-a postoje kvalitetniji kadrovi od njega.

Gordan Grlić Radman Gordan Grlić Radman o izborima u BiH: "Nadam se da postoji prostor za dogovor kako ne bi ušli u novu krizu"

Gordan Grlić Radman Radman o sastanku NATO-a i Milanoviću: "Koliko čujem, imao je tamo dovoljno vremena za relaksaciju, za šetnju"

Pojasnila je pritom da nisu supotpisali prijedlog za opozivom jer ne znaju koji su argumenti navedeni u dokumentu, odnosno sadrže li neke diskriminatorne tvrdnje prema manjinama ili drugim narodnostima što ne mogu potpisati.

Za opoziv Grlića Radmana biti će i u Klubu Socijaldemokrati, što je potvrdio Erik Fabijanić, iako smatraju da su zahtjevi za opozivom ministara besmisleni.

"Nema smisla potpisivati zahtjeve za opoziv ministara jer mandatar predlaže ministre i on je odgovoran za njihov rad. Opozivi samo produljuju vijek trajanja pojedinog ministra”, kazao je Fabijanić iz Socijaldemokrata. Smatra da u državi imamo puno pametnijih tema nego "lovljenje naslova opozivom pojedinih ministara".

Vlada ima osam dana da se očituje o zahtjevu, a rasprava u Saboru se mora održati u roku od 30 dana.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju