Obavijesti Video Pretražite Navigacija
122 dana u klupama

Burna jesen u Saboru: 16 kazni dnevno, opomene, izbacivanje sa sjednica... evo tko je skupio najviše

Sabor
Sabor Foto: DNEVNIK.hr
U tri mjeseca, koliko je ove jeseni zasjedao Hrvatski sabor, dva njegova odbora: za međuparlamentarnu suradnju i za predstavke i pritužbe, nisu održala ni jednu sjednicu, a samo jednu održao je Odbor za turizam.

Iz službene saborske statistike vidljivo je da je 29 radnih tijela ove jeseni održalo ukupno 190 sjednica.

S obzirom na to da se Odbor za turizam u proljetnom zasjedanju nije sastao ni jednom, jasno je da su se njegovi članovi u ovoj godini vidjeli samo jednom.

Isto vrijedi i za članove Odbora za predstavke i pritužbe koji se proljetos sastao jednom, jesenas ni jednom.

Spomenute odbore vode Erik Fabijanić (NZ u Klubu Socijaldemokrata), Katica Glamuzina (Socijaldemokrati) i Branko Grčić (SDP).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Ostvarili smo sve" Uspjesi, temeljne vrijednosti, pomiješani osjećaji... ključne su poruke božićnih čestitki šefa Sabora i drugih čelnika

Zbog prirode svog posla jesenas je najviše, 14 puta zasjedao Odbor za zakonodavstvo, a slijede ga odbori za financije i državni proračun, za rad i socijalnu politiku te za poljoprivredu, predsjednice su im Marija Jelkovac (HDZ), Grozdana Perić (HDZ), Renata Sabljar-Dračevac (Socijaldemokrati) i Marijana Petir (NZ).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novčano kažnjeni Objavljen popis zastupnika koji su markirali sa sjednica: Ovo su im bili razlozi

Svakog dana prosječno 16 kazni

Zastupnici su ove godine u sabornici proveli 122 dana i raspravili 391 točku, a prema nepotpunim podacima za riječ su se javili gotovo 18 tisuća puta.

Čak 1.925 puta izrečene su im opomene, oduzete riječi, udaljeni su sa sjednice. To je popriličan broj ima li se u vidu da im je unatrag dvije i pol godine, od konstituiranja, sveukupno izrečeno 3. 500 stegovnih mjera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentirao i suđenje za pilote Ljudi u Banovini čekaju obnovu, Jandroković nakon mise poručio: "Ide nestvarno sporo"

Stavi li se u odnos broj stegovnih mjera izrečenih ove godine i broj dana zasjedanja, proistječe da je svakog radnog dana zastupnicima izrečeno 16 različitih kazni.

Gotovo četvrtina tih mjera (974) izrečena je HDZ-ovim zastupnicima, no pritom treba imati u vidu da su oni i daleko najbrojniji u Saboru. Slijede ih 'mostovci' koji su 'zaradili' 642 stegovne mjere, nezavisni zastupnici (587) te SDP-ovi (391).

U dvije i pol godine, zastupnici su 34 puta bili izbačeni iz sabornice, od toga Mostovi 18 puta, HSS-ovi pet, HDZ-ovi ni jednom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene