Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon tehničkih problema

Sabor izglasao rebalans, odbijena interpelacija zbog projekta Krš-Pađene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici Hrvatskog sabora u srijedu će glasati o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima je i rebalans Državnog proračuna, te o interpelaciji o radu Vlade Domovinskog pokreta zbog projekta vjetroelektrane Krš-Pađene.

Zastupnici u Hrvatskom saboru glasaju o rebalansu Državnog proračuna te interpelaciji o radu Vlade zbog projekta Krš-Pađene.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 2 Parlamentarni izbori VIDEO Pogledajte virtualnu sabornicu, u novom sazivu gledat ćemo više od 60 novih lica Glasovanje izvan Hrvatske - 4 Kako to? Kakva sramota: Nisu glasali ni sami za sebe

Glasanje su na početku sjednice prekinuli tehnički problemi, pa je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio stanku od 10 minuta kako bi se pripremili brojači glasova. Zastupnici neće glasati elektronski, već ručno.

Nakon stanke ponovno su se pojavili problemi, pa je predsjednik Sabora odredio još jednu stanku, ovaj put od sat vremena.

U 11:30 Sabor je nastavio s glasanjem, a zastupnici su sa 76 glasova za i 50 glasova protiv izglasali rebalans državnog proračuna.

Rebalans na dnevnom redu

Rebalansom državnog proračuna se planiraju prihodi u iznosu od 131,1 milijardu kuna, što je povećanje za 9,2 milijarde kuna, dok se rashodi povećavaju za 8,6 milijardi kuna, na ukupno 155,9 milijardi kuna.

Tako će ukupni manjak proračuna ove godine iznositi 24,8 milijardi kuna ili 6,7 posto BDP-a. No, kada se tomu dodaju i izvanproračunski korisnici i lokalna država, manjak opće konsolidirane države po ESA 2010 metodologiji ove će godine iznositi 29,5 milijardi kuna ili osam posto BDP-a.

Odbili interpelaciju

Zastupnici su glasali i o interpelaciji Domovinskog pokreta o radu Vlade zbog projekta Krš-Pađene. Prijedlog interpelacije je odbijen, a za njega je glasalo 50 zastupnika.

Sabor će raspravljati i o Konačnom prijedlog zakona o potvrđivanju Mnogostrane konvencije o provedbi mjera povezanih s ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u svrhu sprječavanja smanjenja porezne osnovice i preusmjeravanja dobiti

Donošenjem Zakona preinačit će se, na brz i efikasan način, međunarodna porezna pravila i smanjiti mogućnosti multinacionalnih društava za izbjegavanje plaćanja poreza, navodi se u obrazloženju.

Rezultati BEPS akcijskog plana provest će se u 65 sklopljenih ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koje Republika Hrvatska ima s drugim državama te koji su na snazi i u primjeni, ako i odnosne države navedu ugovor sklopljen s RH kao ugovor obuhvaćen Mnogostranom konvencijom.

Na taj će se način omogućiti implementacija određenih minimalnih standarda potrebnih za efikasno sprječavanje zlouporabe ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te za efikasnije postupke zajedničkog dogovaranja, ističu predlagatelji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene