Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cirkus u Saboru

Pernar izbačen iz dvorane, Bulj poručio Jandrokoviću: "S dvista glasova si predsjednik Sabora, sinko moj!"

Ivan Pernar (Foto: Dnevnik.hr)
Ivan Pernar (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Marija Alfirev (Foto: Dnevnik.hr) Marija Alfirev (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ivan Pernar (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Pernar (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Pernar (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Hrvatski sabor sjednicu je nastavio glasanjem o državnom proračunu za iduću godinu te o više zakona, među njima i o novom zakonu o udomiteljstvu koji izaziva nesuglasice između HDZ-a i HNS-a.

Ukupni prihodi države iduće će godine iznositi nešto više od 136 milijardi kuna, rashodi nešto više od 140 milijardi. ''Okvir'' koji je postavila Vlada saborski zastupnici i klubovi nisu uspjeli promijeniti, od 217 amandmana koje su podnijeli na predloženi proračun Vlada je prihvatila samo tri.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

Sama Vlada dala je dva svoja amandmana, no njima se ne mijenja ukupno planirani iznos proračunskih sredstava, radi se tek o preraspodjeli u okviru postojećih limita.

Prvi se amandman odnosi na razvoj potpomognutih područja, a drugim Vlada predlaže preraspodjelu 4,1 milijun kuna na Ministarstvo obrazovanja i znanosti da bi se osigurala sredstava za Veleučilište Hrvatsko zagorje – Krapina. Preduvjet za to je da se osnivačka prava prenesu na Republiku Hrvatsku.

Sabor je amandmane raspravio u petak, u ponedjeljak će o njima glasati, a zatim i o samom državnom proračunu za 2019. godinu.

''Svoje će reći'' i o novom zakonu o udomiteljstvu, a nakon što je Vlada u petak ustrajala da neće prihvatiti amandman HNS-a po kojemu bi istospolni i neformalni životni partneri također imali mogućnost udomljavanja djece.

Glasanjem o raspravljenim točkama Sabor ulazi u vrlo dinamičan tjedan u kojemu bi u pet radnih dana trebao raspraviti 50-ak zakona, među kojima i paket zakona za cjelovitu mirovinsku reformu te zakon o Državnom inspektoratu kojim će se objediniti inspekcijski poslovi iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava.

Sjednicu Sabora pratite u nastavku:

12:18 Nakon stanke zastupnici su usvojili proračun. Određena je stanka do 14 sati, kada se nastavlja s dnevnim redom. 

12:02 Gordan Jandroković odredio je stanku od 10 minuta, a prije toga je kazao Miri Bulju:

"Građani na izborima odlučuju o tome kakav dojam ovdje ostavljamo. Imate istraživanja pa pogledajte što ljudi misle o svima nama", kazao je Jandroković i nakon toga odredio stanku

Bulj je potom uključio mikrofon i poručio mu: "Ti si s dvista glasova predsjednik Sabora, sinko moj."

12:00 Miro Kovač (HDZ) predložio je da se uvede nagrada za najbolji igrokaz u Saboru koju bi, kako kaže, trebalo dodijeliti Bulju i Grmoji

11:56 Nikola Grmoja (Most) zatražio je stanku jer, kaže, "nije moguće da nijedan amandman opozicije na proračun nije prihvaćen".

11:54 Nakon stanke Gordan Maras (SDP) počeo je govoriti, na što ga je Jandroković pitao o kojoj je formi riječ.

"To je savjet vama za budućnost. Zašto ne znamo o kojim se amandmanima glasa? Zar zaista mislite da su građani kod kuće isprintali popis amandmana", kazao je Maras.

11:33 Davor Bernardić (SDP) javio se za povredu poslovnika, na što mu je Jandroković izrekao drugu opomenu.

11:27 Miro Bulj  (Most) kazao je kako je povrijeđena javnost glasanja jer javnost ne zna o kojim se amandmanima točno glasa.

Gordan Jandroković potom je Bulju izdao opomenu te kazao da javnost nije povrijeđena jer na stranicama Sabora postoji tablica s točnim popisom amandmana. 

11:20 Nakon uzpozorenja mostovcima Ivan Pernar (Živi zid)  izašao je za govornicu i preko reda počeo govoriti, na što ga je pripadnik saborske straže ispratio iz sabornice.  Pernar je, naime, za vrijeme glasanja o amandmanima na državni proračun iznenada izašao za saborsku govornicu i predbacio predsjedniku Gordanu Jandrokoviću da je nešto ranije bez razloga opomenuo mostovce Miru Bulja i Nikolu Grmoju.

"Molim stražu", uzvratio je Jandroković dok je Pernar nastavio prozivke.

"Izričem mu opomenu s udaljenjem iz sabornice do kraja dana, nemam komentara na ovu vrstu ponašanja", poručio je Jandroković.

11:15 Tijekom glasanja o amandmanima na proračun zastupnici Bulj i Grmoja su uključivali mikrofone, zbog čega ih je predsjedavajući Jandroković upozorio.

10:27 Robert Jankovics (Stranka rada i solidarnosti) najavio je kako Bandićev klub povlači amandman vezan uz besplatne udžbenike.

"Povlačimo amandman o besplatnim udžbenicima, vjerujemo da će se sredstva osigurati preraspodjelom", kazao je Jankovics. 

10:20 Iako je bilo predviđeno, danas se u Saboru neće glasati o Zakonu o udomiteljstvu.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da će se o zakonu glasati "kad budu stečeni uvjeti za to".

10:14 Usvojen je rebalans proračuna

10:11 Uoči glasanja Milorad Batinić (HNS) ustvrdio je da nema karticu, nakon čega je Jandroković poručio da će glasati ručno dok se kartica ne pronađe. 

10:07 Ivan Pernar (Živi zid) kazao je da zakon o inspekcijskom postupku nije hitna stvar, ali da je hitno to što Hrvatska planira potpisati Marakeški sporazum. 

"Vi ste nama, gospodo globalisti, oduzeli pravo da raspravljamo o bitnim stvarima", rekao je.

10:06 Tijekom dopune dnevnog reda novim točkama Gordan Maras (SDP) i Nikola Grmoja (Most) govorili su o nevezanim točkama, zbog čega je Maras zaradio opomenu. 

"Hitno je i kad vam pukne cijev", kazao je Jandroković. 

10:00 Nakon slobodnog izlaganja klubova Sabor je rad nastavio glasanjem.

9:45 Slavica Lukačić (HDZ) osvrnula se na, kako je rekla, "igrokaz SDP-ove zastupnice"

"Zastupnica je trebala govoriti iz svoje klupe baš kao i ja. Saborska govornica prilagođena za osobe s invaliditetom bit će gotova za nekoliko dana", kazala je Lukačić.

9:30 Marija Alfirev (SDP) upozorila je na probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom. 

"Nemaju svi zastupnici pravo izlagati za govornicom. Pravobraniteljica ne može podnijeti izvješće. Nismo osigurali jednakopravni status osoba s invaliditetom. Nijedna osoba s invaliditetom ne može putovati regularnim autobusnim linijama", kazala je Alfirev koja se zastupnicima uz dopuštenje predsjedavajućeg obratila iz posebne saborske klupe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene