Hrvatski sabor sjednicu je nastavio glasanjem o državnom proračunu za iduću godinu te o više zakona, među njima i o novom zakonu o udomiteljstvu koji izaziva nesuglasice između HDZ-a i HNS-a.

Galerija


Ukupni prihodi države iduće će godine iznositi nešto više od 136 milijardi kuna, rashodi nešto više od 140 milijardi. ''Okvir'' koji je postavila Vlada saborski zastupnici i klubovi nisu uspjeli promijeniti, od 217 amandmana koje su podnijeli na predloženi proračun Vlada je prihvatila samo tri.

Vezani članci Sabor (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Sabor izglasao četvrti krug porezne reforme, evo koje su promjene Franjo Tuđman, arhiva (Foto: AFP) Novo visoko državno odlikovanje: Sabor potvrdio uvođenje Velereda Franje Tuđmana

Sama Vlada dala je dva svoja amandmana, no njima se ne mijenja ukupno planirani iznos proračunskih sredstava, radi se tek o preraspodjeli u okviru postojećih limita.

Prvi se amandman odnosi na razvoj potpomognutih područja, a drugim Vlada predlaže preraspodjelu 4,1 milijun kuna na Ministarstvo obrazovanja i znanosti da bi se osigurala sredstava za Veleučilište Hrvatsko zagorje – Krapina. Preduvjet za to je da se osnivačka prava prenesu na Republiku Hrvatsku.

Sabor je amandmane raspravio u petak, u ponedjeljak će o njima glasati, a zatim i o samom državnom proračunu za 2019. godinu.

''Svoje će reći'' i o novom zakonu o udomiteljstvu, a nakon što je Vlada u petak ustrajala da neće prihvatiti amandman HNS-a po kojemu bi istospolni i neformalni životni partneri također imali mogućnost udomljavanja djece.

Glasanjem o raspravljenim točkama Sabor ulazi u vrlo dinamičan tjedan u kojemu bi u pet radnih dana trebao raspraviti 50-ak zakona, među kojima i paket zakona za cjelovitu mirovinsku reformu te zakon o Državnom inspektoratu kojim će se objediniti inspekcijski poslovi iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava.

Sjednicu Sabora pratite u nastavku:

12:18 Nakon stanke zastupnici su usvojili proračun. Određena je stanka do 14 sati, kada se nastavlja s dnevnim redom. 

12:02 Gordan Jandroković odredio je stanku od 10 minuta, a prije toga je kazao Miri Bulju:

"Građani na izborima odlučuju o tome kakav dojam ovdje ostavljamo. Imate istraživanja pa pogledajte što ljudi misle o svima nama", kazao je Jandroković i nakon toga odredio stanku

Bulj je potom uključio mikrofon i poručio mu: "Ti si s dvista glasova predsjednik Sabora, sinko moj."

12:00 Miro Kovač (HDZ) predložio je da se uvede nagrada za najbolji igrokaz u Saboru koju bi, kako kaže, trebalo dodijeliti Bulju i Grmoji

11:56 Nikola Grmoja (Most) zatražio je stanku jer, kaže, "nije moguće da nijedan amandman opozicije na proračun nije prihvaćen".

11:54 Nakon stanke Gordan Maras (SDP) počeo je govoriti, na što ga je Jandroković pitao o kojoj je formi riječ.

"To je savjet vama za budućnost. Zašto ne znamo o kojim se amandmanima glasa? Zar zaista mislite da su građani kod kuće isprintali popis amandmana", kazao je Maras.

11:33 Davor Bernardić (SDP) javio se za povredu poslovnika, na što mu je Jandroković izrekao drugu opomenu.

11:27 Miro Bulj  (Most) kazao je kako je povrijeđena javnost glasanja jer javnost ne zna o kojim se amandmanima točno glasa.

Gordan Jandroković potom je Bulju izdao opomenu te kazao da javnost nije povrijeđena jer na stranicama Sabora postoji tablica s točnim popisom amandmana. 

11:20 Nakon uzpozorenja mostovcima Ivan Pernar (Živi zid)  izašao je za govornicu i preko reda počeo govoriti, na što ga je pripadnik saborske straže ispratio iz sabornice.  Pernar je, naime, za vrijeme glasanja o amandmanima na državni proračun iznenada izašao za saborsku govornicu i predbacio predsjedniku Gordanu Jandrokoviću da je nešto ranije bez razloga opomenuo mostovce Miru Bulja i Nikolu Grmoju.

"Molim stražu", uzvratio je Jandroković dok je Pernar nastavio prozivke.

"Izričem mu opomenu s udaljenjem iz sabornice do kraja dana, nemam komentara na ovu vrstu ponašanja", poručio je Jandroković.

11:15 Tijekom glasanja o amandmanima na proračun zastupnici Bulj i Grmoja su uključivali mikrofone, zbog čega ih je predsjedavajući Jandroković upozorio.

10:27 Robert Jankovics (Stranka rada i solidarnosti) najavio je kako Bandićev klub povlači amandman vezan uz besplatne udžbenike.

"Povlačimo amandman o besplatnim udžbenicima, vjerujemo da će se sredstva osigurati preraspodjelom", kazao je Jankovics. 

10:20 Iako je bilo predviđeno, danas se u Saboru neće glasati o Zakonu o udomiteljstvu.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da će se o zakonu glasati "kad budu stečeni uvjeti za to".

10:14 Usvojen je rebalans proračuna

10:11 Uoči glasanja Milorad Batinić (HNS) ustvrdio je da nema karticu, nakon čega je Jandroković poručio da će glasati ručno dok se kartica ne pronađe. 

10:07 Ivan Pernar (Živi zid) kazao je da zakon o inspekcijskom postupku nije hitna stvar, ali da je hitno to što Hrvatska planira potpisati Marakeški sporazum. 

"Vi ste nama, gospodo globalisti, oduzeli pravo da raspravljamo o bitnim stvarima", rekao je.

10:06 Tijekom dopune dnevnog reda novim točkama Gordan Maras (SDP) i Nikola Grmoja (Most) govorili su o nevezanim točkama, zbog čega je Maras zaradio opomenu. 

"Hitno je i kad vam pukne cijev", kazao je Jandroković. 

10:00 Nakon slobodnog izlaganja klubova Sabor je rad nastavio glasanjem.

9:45 Slavica Lukačić (HDZ) osvrnula se na, kako je rekla, "igrokaz SDP-ove zastupnice"

"Zastupnica je trebala govoriti iz svoje klupe baš kao i ja. Saborska govornica prilagođena za osobe s invaliditetom bit će gotova za nekoliko dana", kazala je Lukačić.

9:30 Marija Alfirev (SDP) upozorila je na probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom. 

"Nemaju svi zastupnici pravo izlagati za govornicom. Pravobraniteljica ne može podnijeti izvješće. Nismo osigurali jednakopravni status osoba s invaliditetom. Nijedna osoba s invaliditetom ne može putovati regularnim autobusnim linijama", kazala je Alfirev koja se zastupnicima uz dopuštenje predsjedavajućeg obratila iz posebne saborske klupe.