Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

Sabor: Zakon o OPG-u nam treba, ali kakav?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici u četvrtak su bili složni u stavu da Hrvatskoj treba zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG), ali za Vladin zakonski prijedlog, koji je u Saboru u prvom čitanju, oporba tvrdi da je manjkav te da neće omogućiti svakom OPG-u da svojim radom ostvaruje opstanak i dohodak.

14:00 Branimir Bunjac (Živi zid) zakonom predviđene kazne koje dostižu i do 15 tisuća kuna smatra previsokima jer, kaže, netko možda neće pravovremeno vidjeti zakon. U tom je kontekstu predložio da sustav kažnjavanja bude ustrojen tako da inspektori najprije daju savjet, pa edukacija i upozorenje, a tek tada kažnjavanje.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 2 Parlamentarni izbori VIDEO Pogledajte virtualnu sabornicu, u novom sazivu gledat ćemo više od 60 novih lica Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora?

13:00 Branko Hrg (Klub HDS, HSLS, HDSSB) ističe kako zakon treba dorade, no hvali resorno ministarstvo koje je u roku šest mjeseci predstavilo zakon.

12:35 Davor Ivo Stier (HDZ) uvjeren je kako vlada i Ministarstvo poljoprivrede nastoje izići u susret i pomoći malim proizvođačima te kako predloženi zakon treba gledati i u tom kontekstu. "Nije to uvijek bio slučaj u Hrvatskoj, znalo se nekada pogodovati više onim velikima", rekao je Stier.

12:25 HDZ-ov Josip Križanić ističe kako predloženi zakon pruža razlikovni okvir za ona poljoprivredna gospodarstva koja se poljoprivredom unutar kućanstva bave u vrlo ograničenom obuhvatu za vlastite potrebe, od onih koji se bave poljoprivredom i poduzetništvom u tržišno orijentiranom obuhvatu.

12:15 Marko Sladoljev (Most) protivi se, pak, prijedlogu da je nositelj OPG-a obvezan voditi evidenciju o proizvodnji i prodaji vlastitih proizvoda te izvješće mora podnositi i ministarstvu i Agenciji za plaćanje. "To je nova obveza i novi parafiskalni namet i predlažemo da se ukine ta obveza dostave izvještaja", rekao je.

12:00 Mostov zastupnik Tomislav Panenić za Vladin prijedlog kaže kako želi pogodovati trgovačkim društvima, dok se OPG-ovima "podcrtava da narušavaju tržišne odnose". Upozorava kako će se predloženim mjerama smanjiti broj OPG-ova i prebaciti ih u trgovačka društva, "pa će nakon par godina vlada reći da je povećana učinkovitost".

11:45 HSS-ov Davor Vlaović podržao je predloženi zakon, no ističe kako nedostaje prvi korak u sređivanju stanja u poljoprivredi, donošenje strategije razvoja poljoprivrede jer smo, kako je kazao, u proteklih deset godina izgubili više od 20.000 OPG-ova iz upisnika.

11:20 SDP-ovac Domagoj Hajduković prema zakonskom prijedlogu je "oprezno entuzijastičan i oprezno optimističan", a zamjera mu što država regulira kako će poslovati OPG-ovi, način na koji će upisivati svoju imovinu, dok "s druge strane o svojoj ne vodi računa".

11:00 Nezavisni Tomislav Žagar nezadovoljan je odredbom prema kojoj i stranac može u Hrvatskoj imati registriran OPG. "Neka on to učini na drugi način, neka ima korporativnu djelatnost, neka formira društvo ograničene odgovornosti, ali ako dozvolimo ovakvu odredbu potpuno će se promašiti meta", rekao je Žagar.

10:25 - U ime predlagatelja, Tugomir Majdak iznio je prijedlog zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

10:20 - Branko Bačić (Klub zastupnika HDZ-a): Troškovi rada Izvanredne uprave Agrokora nisu troškovi hrvatskih građana. O tome odlučuju vjerovnici. To je trošak postupka u okviru zakona o izvanrednoj upravi i o tome odlučuju vjerovnici. Piškornica je regionalni centar za gospodarenje otpadom koji pokriva četiri županije. Pitam se zašto nitko prije nije reagirao na ovaj problem. Cijenim to što Most stalno ističe nezakonitosti, nerad, greške drugih. Ali, gospodine Panenić morali biste se malo upitati o vašim greškama.

10:10 - Tomislav Panenić (Klub Mosta) upitao je Vladu zašto nije osigurala financijska sredstava za istraživanje nezakonitosti u nizu drugih slučajeva, kao što je osigurala pet milijuna kuna za istraživanje mogućih nezakonitosti u "Agrokoru". "Hajdemo biti dosljedni pa o svim mogućim nezakonitostima poduzmimo aktivnost", poručio je.

Željko Glasnović (NZ) upozorio je na 20 godina nefunkcioniranja države, sivu ekonomiju, "Gvatemalu na Savi", a kao primjer kazni za nezakonite radnje izdvojio je Singapur gdje je, kako je rekao, za izdaju i veleizdaju predviđena smrtna kazna.

10:05 - Mladen Madjer (Klub zastupnika HSS-a) govorio je o isplati milijunskog bonusa direktora tvrtki Piškornica d.o.o. i Piškornica sanacijsko odlagalište Mladena Jozinovića. "Pitam vas da li gospodin Mladen Jozinović, koji se narugao svima koji su napustili Lijepu našu, otišli trbuhom za kruhom, može biti jedna osoba izvršitelj i naručitelj. Pozivam nadležna tijela u RH da se ispita financijsko poslovanje Piškornice.

10:00
- Gordan Maras (SDP): Želimo upozoriti na neodgovorno upravljanje gradskim novcem od strane gradonačelnika Milana Bandića vezano uz situaciju u Agrokoru. Nedavno su izašle informacije da Zagreb ima velika potraživanja. Mislili smo da su to sva dugovaranja. Sad upozoravamo na nevjerojatan podatak. U ovom trenutku Tisak duguje preko 20 milijuna kuna za ZET-ove karte Zagrebu. To se odnosi samo na dug duži od 300 dana. To znači da Tisak proda karte na kioscima i onda ne proslijedi novac Holdingu. Nejasno je zašto gradonačelnik tolerira da mu više od 300 dana Tisak duguje više od 20 milijuna kuna, a u isto vrijeme Bandić najavljuje poskupljenje karte ZET-a. Naše pitanje je zbog čega Milan Bandić financira Agrokor u tako velikim iznosima. 20 milijuna kuna su 2 vrtića u gradu, jedna škola... Postavljamo pitanje zagrebačkom šerifu zbog čega financira Tisak i Agrokor? Tražimo da se taj novac odmah uplati u što skorijem roku.

9:30 - Na samom početku sjednice zastupnici su zatražili stanku od 10 minuta.

Zakon o OPG-u, kao poseban zakon trebao bi utvrditi uvjete za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i s njom povezanih dopunskih djelatnosti na OPG-u, te prava i obveze nositelja OPG-a i njegovih članova.

OPG se u zakonu definira kao strateški važan organizacijski oblik poljoprivrednog gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Ciljana skupina koju će zakon obuhvatiti je 62.128 OPG-ova čiji su nositelji mlađi od 56 godina, a gospodarstva su uglavnom tržišno orijentirana.

Pred Sabor na drugo čitanje dolazi prijedlog zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi koji teži urediti tržište i kazniti pojavu nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom čijim se nametanjem iskorištava znatna tržišna snaga otkupljivača ili prerađivača te trgovaca u odnosu na njihove dobavljače.

Trgovcima, čiji godišnji prihodi prelaze 100 milijuna kuna, zabranjuje se korištenje pozicije kojom proizvođačima nameću različite ugovorne kazne. Pod istim monitoringom će biti i ostali u lancu opskrbe hranom, odnosno veliki otkupljivači i prerađivači s više od 50 milijuna kuna godišnjih prihoda.

Zastupnici će raspraviti i prijedlog Odbora za obitelj, mlade i sport da novu pravobraniteljicu za djecu, na mandat od osam godina, izaberu između Helene Pirnat Dragičević i Tatjane Holjevac, taj prijedlog Odbor je utvrdio nakon što je saslušao pet kandidata koliko ih se javilo na javni poziv za pravobraniteljicu.

Pravnica Pirnat Dragičević zaposlena je u Državnom odvjetništvu kao viša državnoodvjetnička savjetnica. Do 2016. bila je članica Vijeća za djecu i sudjelovala u izradi Nacionalne strategije za prava djece do 2020. godine.

Pravnica Holjevac pravna je savjetnica u Hrvatskom pravnom centru gdje radi na pružanju pravne pomoći djeci bez pratnje stranih državljana, edukaciji socijalnih radnika, posebnih skrbnika, policijskih službenika koji rade s djecom.

Nova pravobraniteljica bira se temeljem novog zakona koji je donijet ljetos nakon što je prethodni zakon Ustavni sud ocijenio nesuglasnim s Ustavom jer je donesen običnom, a ne većinom svih saborskih zastupnika. Oporba je prozivala vlast da ga donosi samo da bi smijenila dosadašnju pravobraniteljicu Ivanu Milas Klarić, koja je na tu dužnost izabrana u mandatu lijeve vlade, prije nešto više od tri godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene