Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Do konca listopada pred Hrvatskim saborom trebala bi se naći imena najmanje dvaju kandidata za pravobranitelja za djecu, prozilazi iz novog Zakona o pravobranitelju za djecu koji na snagu stupa u utorak, 1. kolovoza.


Po tom zakonu, najkasnije u roku od 90 dana, Odbor za obitelj, mlade i sport treba Saboru predložiti najmanje dva imena za pravobranitelja, i to na temelju javnog poziva koji je, neslužbeno se doznaje, pripremljen i čeka objavu.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović oštro udario po Plenkoviću zbog obuke ukrajinske vojske: "Taj smiješni nasilnik maltretira svoju Vladu i Sabor" U Saboru prat utakmice svjetskog prvenstva između Hrvatske i Maroka - 6 FOTO Kockice spremne, prati se pozorno... Pogledajte kako zastupnici u Saboru gledaju utakmicu

Za dječjeg pravobranitelja, čiji mandat traje osam godina, može biti izabrana osoba koja je hrvatski državljanin i ima prebivalište u Hrvatskoj, visoko je obrazovana, ima najmanje 10 godina radnog iskustva, osobnim je zalaganjem javnosti poznata u promicanju i zaštiti prava djeteta te nije osuđivana.

Pravobranitelj ne smije pripadati nijednoj političkoj stranci niti sudjelovati u političkim aktivnostima.

Može se javiti i Milas Klarić

Kad javni poziv bude objavljen, na njega se, potvrđuju upućeni, može javiti i aktualna pravobraniteljica Ivana Milas Klarić, koja tu dužnost obnaša nešto više od tri godine, dakle manje od polovicu mandata. Zbog smjene Milas Klarić donosi se novi zakon, ustrajavala je oporba kod njegova izglasavanja, oglušujući se o Vladine argumente da se to moralo učiniti jer je Ustavni sud srušio prethodni zakon.

To smo rekli kod donošenja novog zakona, a od tada se nije dogodilo ništa drugačije, kaže Arsen Bauk, predsjednik SDP-ova Kluba zastupnika, koji je ipak zadovoljan što je sadašnjim zakonom postupak izbora preseljen iz Vlade u parlament.

Bauk upućuje i na poslovničku odredbu po kojoj će se novi/stari pravobranitelj birati tajnim glasovanjem, a što, kaže, može biti vrlo zanimljvo. "Tajno glasovanje provodi se u pravilu pri izboru, odnosno imenovanju u slučaju kada je broj predloženih kandidata veći od broja koji se bira, odnosno imenuje", stoji u saborskom Poslovniku.

Činjenica da Odbor treba Saboru predložiti najmanje dva kandidata, znači da ih može predložiti i više, teoretski može mu poslati imena svih kandidata koji ispune formalno propisane uvjete, neslužbeno se tumači.

Novi Zakon o pravobranitelju za djecu, donesen je nakon što je prethodni Ustavni sud ocijenio nesuglasnim s Ustavom jer je donijet običnom, a ne većinom svih saborskih zastupnika. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju