Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

UŽIVO Mrak-Taritaš o preporukama oko 'ZDS': "To je kao da za Martinje vozačima dozvolimo veću koncentraciju alkohola"

Aktualno Galerija +0 Anka Mrak-Taritaš (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Saborski zastupnici u četvrtak će, među ostalim, raspravljati o izmjenama i dopunama Poslovnika Hrvatskoga sabora za koje oporba tvrdi kako su pokušaj ograničavanja slobode govora zastupnika, a vladajući ističu da bi izmjene trebale rezultirati učinkovitijim radom na plenarnim sjednicama i smanjiti mogućnost zloporaba poslovničkih mogućnosti.

.55Najveće izmjene u Poslovniku odnose se na aktualno prijepodne i repliku te na institut stanki koji bi se trebao prebaciti u popodnevni termin.

Pročitajte i ovo Neki zastupnici bez riječi - 2 "TO JE GLUPOST" Reporterka Dnevnika Nove TV nazvala trojicu saborskih zastupnika koji se cijele godine nisu javili za riječ. Pogledajte jesu li sada - progovorili Slika nije dostupna Novčano kažnjeni Objavljen popis zastupnika koji su markirali sa sjednica: Ovo su im bili razlozi

Po prijedlogu izmjena, aktualno prijepodne bi se transformiralo u aktualni sat, koji bi se održavao svakog mjeseca, a članovima Vlade moglo bi se postaviti 15 pitanja, od čega bi osam pripalo oporbi, a sedam vladajućima.

Predlaže se i uređivanje instituta replike koji se, po ocijeni vladajućih, počeo zloupotrebljavati i postao dominantni oblik rasprave u Saboru. Predlaže se tako da se replika skrati s dvije minute na jednu, da zastupnik po točki dnevnog reda može replicirati najviše tri puta, te da si zastupnici unutar istog kluba više ne mogu međusobno replicirati.

Na dnevnom redu Sabora u četvrtak su i izmjene Zakona o društveno poticanoj stanogradnji kojima se želi omogućiti pokretanje novog programa stambenog zbrinjavanja radi zadržavanja i privlačenja deficitarnih kadrova, ponajprije na nedovoljno razvijenim područjima, te utvrditi najveću prodajnu cijenu POS-ovog stana i građevinskog zemljišta.

Tijek sjednice Sabora pratite u nastavku:

10:15 Sabor je raspravu nastavio raspravom o prijedlogu Zakon o poticanoj stanogradnji.

10:01 Anka Mrak Taritaš (GLAS) kazala je kako je ovo možda zadnja prilika da se stanke održavaju u ovom terminu te se potom osvrnula na preporuke Vijeća.

"Preporuke Vijeća su kao da kažemo da se za Martinje može imati veću koncentraciju alkohola u krvi", kazala je Mrak Taritaš osvrnuvši se na preporuke Vijeća kako bi podzrav "Za dom spremni" bio neustavan osim kad je riječ o obilježavanju događaja vezanim uz pripadnika HOS-a.

9:55 Gordan Maras (SDP) kazao je kako će Milan Bandić na račun biznisa velikih firmi ugroziti zdravlje Zagrepčana.

Kako bi pokazao što misli o planu gospodarenja otpadom bacio je papire na pod poručivši kako će ih poslati na reciklažu.

"Ovo što radi Bandić, neće proći. Ne smijemo uništiti Brezovicu gdje bi svakih 20 minuta trebao proći kamion sa smećem. Ja kao zastupnik ću osobno stati iza građana i neću dozvoliti da Bandić vrti biznis na smeću, a ugrožava zdravlje građana", kazao je Maras.

9:51 O preporukama Vijeća za suočavanje s prošlošću govorio je Željko Glasnović (Neovisni za Hrvatsku).

"Nikoga ne zanima nered u katastru i stari udbaši u diplomatskim krugovima. To nije prošlost. Bugarska je proglasila komunističku partiju ilegalnom, a mi? Tko kod nas vodi povjerenstvo. Oni koji bi sami bili lustrirani. Mi se svako jutro budimo s novim primjerom amnezije", kazao je Glasnović.

9:35 Zastupnici su i danas rad započeli zahtjevima za stanke koje su tražene zbog preporuka Vijeća za suočavanje s prošlošću, zagrebačkog plana za gospodarenje otpadom, problema s vodoopskrbom, LNG terminala i aktualne političke situacije

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene