Ukupni manjak proračuna ove godine iznosit će 24,8 milijardi kuna ili 6,7 posto BDP-a, a kad se pribroje izvanproračunski korisnici i lokalna država, manjak za 2020. penje se na 8 posto BDP-a.


U nastavku 4. sjednice Hrvatski sabor raspravlja o rebalansu državnog proračuna kojim se planiraju prihodi proračuna u iznosu od 131,1 milijardu kuna, što je povećanje za 9,2 milijarde kuna, dok se rashodi proračuna povećavaju za 8,6 milijardi kuna, na ukupno 155,9 milijardi kuna.

Vezani članci Cijepljenje u Saboru Zastupnici se cijepili u Saboru: Đakić objašnjavao zašto se cijepio iako je prebolio COVID, Beljak pokazao tetovažu Cijepljenje, ilustracija Saborski zastupnici potkošulje će pokazivati u ponedjeljak: Poznato koliko ih se prijavilo za cijepljenje

Tako će ukupni manjak proračuna ove godine iznositi 24,8 milijardi kuna ili 6,7 posto BDP-a. No kada se tomu dodaju i izvanproračunski korisnici i lokalna država, manjak opće konsolidirane države po ESA 2010 metodologiji ove će godine iznositi 29,5 milijardi kuna ili osam posto BDP-a. 

Odmah na početku Peđa Grbin zatražio je stanku od 10 minuta. Smatra da će novi krug poreznog rasterećenja koji na je Vladi jutros najavio ministar Marić, dovesti do velikog rasta nejednakosti u društvu, najviše će dobiti bogatiji, a većina građana neće dobiti ništa

Andrej Plenković počeo je predstavljanje rebalansa proračuna. 

Ovo je drugi rebalans. Rekao je da je ova Vlada provodila odgovornu politiku pa je ovu krizu dočekala spremna. 

"U ovakvim okolnostima pad gospodarskih aktivnosti bio je snažan, kao i pad državnih prihoda", rekao je premijer i ponovio da su u četiri kruga poreznih reformi smanjivali porezno rasterećenje te da su jutros na Vladi predložili peti krug.

"Da odmah odgovorim gospodinu Grbinu. Vi sada idete u isti offside kao vaš prethodnik. Govorite da ćemo s poreznim rasterećenjem imati manji prihode. Kad smo smanjili porez na dobit, ukupni prihodi narasli su za 15 posto. Ja sam siguran da ministar zna o čemu govorim", naglasio je. 

"Očekujemo da ćemo i dalje trebati nalaziti rješenja za pravodobnu potporu gospodarstvu i pomagati najranjivijim skupinama", rekao je. 

"Očekujemo da se udio javnog duga poveća za 14,5 postotnih bodova, iznosit će 87,3 posto. Mi u 2021. očekujemo smanjenje udjela, i to po stopi od dva postotna boda u godini. Nastavit ćemo s aktivnostima koje će nam držati putanju", kaže. 

Nakon njega pred zastupnike je izašao ministar financija Zdravko Marić. Rekao je da su smanjili projekcije pada na godišnjoj razini s 9,4 na 8 posto. Kazao je da će uskoro i Europska komisija dati svoje procjene.  

Rekao je da su porezni prihodi u odnosu na prošlu godinu manji za 12, mlrd. kuna, ali da je taj pad manji nego što se predviđalo u svibnju.

I manjak proračuna bit će manji nego je predviđeno. 

Kad su na redu bile replike, prvi je riječ dobio Božo Petrov. Zatražio je stanku. Kaže da su izmjene proračuna na nerealnim osnovama. 

"Recite ljudima onako kako jest. Svake godine rashodi rastu za 30 posto", kazao je. 

Okršaj Zekanovića i Plenkovića

Hrvoje Zekanović prozvao je premijera zato što je tipkao po mobitelu tijekom izlaganja zastupnika Bartulice.

"Jesam ja to dobro vidio? Jeste vi to tipkali po mobitelu dok se zastupnik obraćao? Jeste možda čestitali Trumpu? Vi se ponašate kao da ste u balkanskoj krčmi. Trebate poštivati svakog zastupnika", pitao je Zekanović premijera.

Premijer mu je uzvratio i odgovorio kako se on za razliku od njega ne bavi Corona pivom, aludirajući na njegovu objavu na Facebooku. 

"Drago mi je što pratite moj Facebook. Ja vama nikad nisam predbacivao vaše bolesti, vaše anemije i kroasane u Parizu. To što se vama ruga predsjednik Milanović, to nije u redu. Vi ste čovjek velikih talenata, elokventan, znate jezike, možete nas lijepo predstavljati u Europi, ali ne, vi kad dođete ovdje u Sabor, ponašate se kao u krčmi i igrate se mobitelom za govornicom", poručio je Zekanović. 

Predsjedavajući Jandroković rekao je kako bi malo zastupnika ostalo u sabornici kad bi opominjao sve koji tipkaju po mobitelu.

"Ali treba na to upozoravati, to je dobro", poručio je i odredio stanku.