Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kome će rasti plaće?

'Protiv rasta plaća premijeru Milanoviću, gospodinu Grčiću, Vladi i saborskim zastupnicima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Tražimo još uvijek model. Hoće li to biti promjena koeficijenta ili osnovice, ili nekakav drugi model, vrlo brzo će pred Vladu izaći instrument na koji način će se to napraviti', obećao je Lalovac komentirajući kritke da će državnim dužnosnicima rasti plaće.

HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker poručio je u četvrtak, u Saboru tijekom rasprave o izmjenama Zakona o porezu na dohodak, kako saborskim zastupnicima kroz taj zakon ne treba povećavati plaću, na što mu je ministar financija Boris Lalovac odgovorio kako Vlada, sukladno obećanju, traži model po kojem se povećanje plaća neće odnositi na državne dužnosnike.

Pročitajte i ovo Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu" Andrej Plenković Lupali po stolovima VIDEO Pogledajte kako je Plenković reagirao na totalni kaos u Saboru! Oporba mu nije dala do riječi

'Predsjednik Vlade i vi rekli ste da se predloženo povećanje plaća zbog smanjenja poreza na dohodak neće odnositi na državne dužnosnike i zaposlenike u javnoj upravi, no interesantno da o tome više nitko ne govori', zamjerao je Šuker ministru financija.

S njim se složio i HDSSB-ovac Krešimir Bubalo, koji je rekao kako je 'apsolutno protiv rasta plaća premijeru Milanoviću, gospodinu Grčiću, hrvatskoj Vladi, ali i saborskim zastupnicima'.

'Tražimo još uvijek model. Hoće li to biti promjena koeficijenta ili osnovice, ili nekakav drugi model, vrlo brzo će pred Vladu izaći instrument na koji način će se to napraviti', obećao je Lalovac.

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak predlaže se povećanje osobnog odbitka s 2.200 na 2.600 kuna, a za umirovljenike s 3.400 na 3.800 kuna. Za građane s potpomognutih područja prve skupine osobni bi se odbitak povećao s 3.200 na 3.500 kuna, a za drugu skupinu s 2.700 na 3.000 kuna. Ujedno se prag za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40 posto sa sadašnjih 8.800 kuna podiže na 13.200 kuna.

'Hoće li to povećati potrošnju - možda hoće, možda neće, no nije bio glavni cilj da se u ekonomskom modelu rade porezne promjene isključivo radi poticanja potrošnje, jer znamo da je ona 60 posto ukupnog BDP-a. Cilj je da građanima, koji u šestoj godini krize teško žive, svaka kuna ostane', pojašnjavao je Lalovac.

VIDEO Burno u Saboru: 'Tko je Josipa Rimac da zastavu s tvrđave naziva suvenirom?'

Na njegovu tvrdnju kako gospodarstvenici puno plaćaju, a radnici malo dobivaju, nezavisni Branko Vukšić upitao je što je Vlada u tri godine napravila da ne bude tako. 'Ni jednu reformu niste proveli, a ovo su vatrogasne mjere koje neće dati puno efekta. U Planu 21 rekli ste da neće biti plaće od koje se plače, no od njih se danas rida pa je ovaj zakon tek još jedan neuspjeh vlade', poručio je Vukšić.

'Velike su nejednakosti prisutne u društvu', rekao je ministar Lalovac, dodajući međutim kako s jedne strane imamo kapital kojeg nitko ne oporezuje, a s druge strane malo rada kojega strašno puno oporezujemo.

'Zakon očito ima nešto drugo u vidu i jedan drugi plan. Onima koji primaju veće plaće on će ići u prilog i oni će dobiti još više, a oni koji imaju male plaće neće skoro ništa osjetiti', prigovorio je zakonskom prijedlogu HSS-ovac Branko Hrg.

HDZ-ovac Josip Đakić upozorava kako će vladajući ovim zakonom napraviti 'još veću sirotinju u jednicima lokalne samoprave', jer neće biti novca za financiranje škola ili vrtića ili nove aparate u bolnicama.

Lalovac mu je uzvratio kako HDZ uvijek šalje takve poruke kada se pokušava napraviti neko porezno rasterećenje za hrvatske građane. 'Uvijek nedostaje novaca i za škole i za vrtiće i upravo se na taj način demagoški pokušava senzibilizirati javnost. Nećete podržati taj zakon i ne želite podržati mjeru Vlade te pokušati pomoći građanima – to je vaše legitimno pravo', poručio je.

Zakonsko rješenje kritizirao je i HDZ-ovac Frano Matušić. 'Jasna posljedica ovoga zakona je da će oni koji dobivaju najmanju plaću dobiti najmanje, a oni koji dobivaju najviše će dobiti najviše. Tako je radio i Superhik u Alanu Fordu. U isto vrijeme također uništavate jedinice lokalne samouprave, pogotovo one najmanje', kazao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene