Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava

Sabor: Potrošači su slabo zaštićeni na području e-trgovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bernardić smatra da se Hrvatska u području zaštite potrošača u e-trgovini treba nametnuti kao 'europski igrač', na što mu je Sumrak odgovorila kako je to lijepo čuti, ali da već dvije godine ne uspjevaju uvesti elektroničko glasovanje u Sabor.

Saborski su klubovi u srijedu podržali prijedloge izmjena zakona o elektroničkoj trgovini i elektroničkom potpisu, ali i upozorili na slabu zaštitu potrošača na tom području, kao i na to da je nejasno tko će u Ministarstvu financija preuzeti inspekcijske poslove u e-trgovini, nakon ukidanja Državnog inspektorata.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Sabornica - 1 pljušte uvrede Burna rasprava u Saboru o povjerenju Grliću Radmanu: "I jedna i druga strana složile su se da je ovo postao pravi cirkus"

HDZ-ov zastupnik Đuro Popijač nevjerojatnom smatra činjenicu da Saboru, dva mjeseca nakon ukidanja Državnog inspektorata, još uvijek dolaze zakonski prijedlozi kojima se uređuju inspekcijski poslovi na pojedinim područjima.

"Zapravo ne znamo koji će inspektori biti nadležni u tom stalno rastućem mega-ministarstvu financija. Koliko mi je poznato, tamo su četiri inspekcijske službe - carinska služba, porezni nadzor, financijski inspektorat i proračunski nadzor i nismo vidjeli nekakvu uredbu po kojoj će se nove nadležnosti dati tim upravama ili će se pojaviti neka nova nadinspekcija za sve živo i mrtvo", rekao je Popijač.

Nejasno mu je i kako Ministarstvo funkcionira nakon smjene pomoćnika ministra Branka Šegona, "koji je bio apsolutni vladar i car inspekcijskih službi".

'Sve je više prevarenih putem e-trgovine'

Dubravko Bilić (SDP) naveo je da e-trgovinu u Hrvatskoj koristi 23 posto potrošača, ali i da je 90 posto korisnika interneta u nekom trenutku spremno koristiti taj sustav, uz određene preduvjete.

Upozorio je da građani nemaju povjerenja u obradu osobnih podataka putem interneta, zbog mogućnosti prevara koje je kasnije teško utužiti.

Bilić se nada da će Agencija za zaštitu osobnih podataka, Ministarstvo financija i HAKOM uspjeti stvoriti preduvjete za rast e-trgovine i veće povjerenje građana.

I HDSSB-ovac Boro Grubišić upozorava na sve veći broj prevarenih putem e-trgovine.

"Na tim stranicama imate firme koje zapravo i ne postoje, ili nemaju boniteta, ne oglašavaju odgovornu osobu kojoj se može obratiti ako ne ispunjavaju uvjete postavljene na stranicama. U isporuci dolazi do prevara. Naručite jedno, dođe vam drugo, a u isporuci se i kasni", rekao je Grubišić.

Ovo su vaše priče: Evo kako su vas varali

'Nismo u stanju uvesti elektroničko glasovanje u Sabor'

SDP-ov zastupnik Davor Bernardić smatra, pak, da bi Hrvatska trebala tražiti šansu da se upravo na području zaštite potrošača u e-trgovini nametne kao "europski igrač".

"Ovo je prilika za Hrvatsku da promijeni svijet kroz zaštitu potrošača", rekao je Bernardić, podsjetivši da je na čelu EU resora za zaštitu potrošača povjerenik iz Hrvatske Neven Mimica.

Uvjeren je da Hrvatska ima veliko znanje na području informatike te da je globalno konkurentna.

"Lijepo je čuti nadahnuti govor mladog čovjeka punog vjere u budućnost i u mijenjanje svijeta, ali mi nismo u stanju već dvije godine u Sabor uvesti elektroničko glasovanje pa nam se čude kao djeca, 'Isuse Bože, pa kaj vi dižete još ruke'. Onda još naš Marić to krivo nekad prebroji, nekad ne, u stvarnosti kako kome paše", replicirala mu je HDZ-ova Đurđica Sumrak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene