Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Javni interes'

Sabor osnovao istražno povjerenstvo za 'slučaj Đureković'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor osnovao je danas povjerenstvo koje će utvrđivati činjenice vezane uz ubojstvo hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića, a o sastavu povjerenstva danas se nije odlučivalo.

Iako zakon to ne propisuje, uobičajena je praksa da istražna povjerenstva vode predstavnici oporbenih stranaka. Osnivanje povjerenstva iniciralo je 50 zastupnika SDP-a.

U odluci o osnivanju navodi se da postoji javni interes za djelovanje povjerenstva, a to je točno utvrditi tko je počinio, organizirao i naručio Đurekovićevo ubojstvo, koji su bili motivi za donošenje takve odluke.

Javni je interes utvrditi i zbog čega hrvatske pravosudne i redarstvene vlasti protiv potencijalnih počinitelja toga i sličnih kaznenih djela nisu poduzimale odgovarajuće korake te jesu li počinitelji, organizatori i naručitelji toga i sličnih, politički motiviranih ubojstava od stjecanja hrvatske samostalnosti bili štićeni od progona, a ukoliko jesu tko ih je štitio.

Pročitajte i ovo Jill Dando Tko je na snimci? Novi trag u ubojstvu omiljene britanske voditeljice: Sumnjaju da joj je presudio poznati srpski zločinac Hitna pomoć Jedna osoba privedena Strava u Slavoniji: U centru grada pronađeno tijelo, sumnja se na ubojstvo

>> U Saboru opet svađa: Tko štiti ubojice i udbaše?!

Javni interes, stoji u odluci, proizlazi i iz činjenice da u Hrvatskoj nisu na adekvatan način istražena politički motivirana ubojstva i druga politički motivirana kaznena djela te da inicijativa za njihov progon dolazi iz trećih država, a ne iz Hrvatske.

Povjerenstvo može istraživati djelatnost svih državnih tijela, a posebno ministarstava unutarnjih poslova i pravosuđa, državnog odvjetništva i sigurnosno-obavještajnog aparata, kao i drugih pravnih i fizičkih osoba koje su na bilo koji način povezane ili mogu pomoći pri utvrđivanju činjenica u vezi s ubojstvom Stjepana Đurekovića.

Odluku o osnivanju povjerenstva Sabor je donio bez zastupnika HDZ-a koji su sabornicu napustili ranije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene