Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je bilo najavljeno da bi dnevni red Sabora danas mogao biti proširen prijedlogom 36 oporbenih zastupnika da se izmjeni odluka o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, to se nije dogodilo. Sabor raspravlja o Nacionalnoj strategiji razvojne suradnje Hrvatske do 2021. godine.


10:25 - Miro Bulj iz Mosta vratio se na slučaj Termoelektrane Peruća zbog koje je s HDZ-om zaratio još prošli tjedan. Na meti Bulja našao se predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić.

Vezani članci Sabor - 4 UŽIVO U Saboru o izvješću o radu pravobraniteljice za djecu Bojan Glavašević Sabor o pucnjavi pred Vladom: "Nazovimo stvari pravim imenom, to je bio čin domaćeg terorizma"

"Nakon natpisao o TE Perući bio je angažiran Bačić koji je sposoban prenositi torbu od točke A do točke B u slučaju Fimi media, ali TE Peruća nigdje se u Strategiji prostornog razvoja Hrvatske ne spominje, gospodine Bačić. Jedino se spominje na karti. A mene se pokušava prikazati narodu Cetinske krajine kao čovjeka koji je glasao za TE Peruća, za ekološkog monstruma sa dimnjakom od 100 metara. Lažete i obmanjujete javnost, gospodine Bačić, i nije vam ovo Fimi media da prenosite torbu od točke A do točke B", rekao je Bulj. 

HDZ-ovac Branko Bačić javio se za povredu poslovnika: "Kolega vrijeđa i omalovažava druge zastupnike. Vrijeđa mene jer je glasao za dokument koji nije pročitao. Kolega Bulj, ja vam ništa nisam napravio."

10:08 - Sabina Glasovac (SDP) govorila je o apelu saveza gluhoslijepih osoba da ih se više ne zaobilazi pri izradi pravilnika o pomoćnicima u nastavi za djecu s poteškoćama te je zatražila od Ministarstva znanosti i obrazovanja da uvaži njihov zahtjev.

Marija Puh iz HNS-a rekla je kako nije točno da udruge nisu sudjelovale u izradi pravilnika.

"Žalosti me da se mi ovdje ponašamo kao da smo sami sebi neprijatelji", dodala je.

Ljubica Lukačić (HDZ) rekla je da je pravilnik gotov i da će uskoro biti objavljen.

"U njegovoj izradi sudjelovale su sve krovne organizacije osoba s invaliditetom, pa tako i udruga Dodir", istaknula je dodavši da joj je žao da se priča o problemu koji ne postoji.

9:56 - Branimir Bunjac iz Živog zida rekao je da je izborno zakonodavstvo veliki problem u Hrvatskoj jer propada veliki broj glasova birača te podsjetio na neke izjave koje je u medijima dao HDZ-ov veteran Vladimir Šeks. 

"Izborni inženjering glasove prebacuje velikim strankama. Recimo, HSLS je uvijek dobivao više glasova od HNS-a, ali manje mandata. Trebalo bi uvesti nove izborne jedinice. No, Vladimir Šeks otkrio je prave namjere HDZ-a koji želi uvesti dvostranačje, bolje rečeno jednostranačje u kojemu će uvijek HDZ biti na vlasti. To bi se postiglo ne samo promjenom izbornog zakonodavstva već i Ustava kojima bi se za dijasporu ukinula kvota. To bi značilo da bi HDZ tamo dobivao minimalno šest mandata. HDZ ne skriva da je cilj eliminirati sve stranke osim HDZ-a i SDP-a – HDZ priprema giljotinu za male stranke – Šeks je kao Robespierre koji će malim strankama rezati glave. Iako gospodin rijetko ima trijezne stavove, informacije koje ima nipošto ne treba zanemariti", rekao je Bunjac pozvavši ostale stranke da se suprotstave političkom jednoumlju.

9:30 - Sabor je počeo sa sedam zahtjeva za stankom zbog najave promjene izbornog zakonodavstva, kaosa u zemljišnim knjigama, aktualne političke situacije, položaja gluhoslijepih osoba...

S obzirom na to da je po osnivanju povjerenstva Državno odvjetništvo pokrenulo istragu u slučaju Agrokora, u političkim krugovima, kao i u stručnoj javnosti, pokrenuta je rasprava o mogućem 'preklapanju' poslova povjerenstva i eventualnih sudskih postupaka te treba li u tom smislu povjerenstvo prestati s radom.

I dok su iz HDZ-a tumačili da rad toga tijela mora prestati kad Državno odvjetništvo donese pravomoćno rješenje o istrazi jer bi, tvrde, dvije paralelne istrage bile protuzakonite, oporba je stava kako to saborsko tijelo mora odraditi svoju zadaću.

U tom su smislu, među ostalim, predložili da se ograniči opseg rada povjerenstva u segmentu koji se odnosi na financijska izvješća Agrokora, a što je predmet istrage.

Mostovac Nikola Grmoja pojašnjavao je proteklih dana u medijima kako je na prvom sastanku povjerenstva dogovoreno da se odluka o njegovom osnivanju mora izmijeniti, a obzirom na to da greškom u nju nije ušlo tko će biti potpredsjednik. "Zato sam pripremio prijedlog promjene te odluke u koji sam, osim toga da će potpredsjednik biti HDZ-ov Milijan Brkić, dodao i da se iz nje izbacuje dio o tome da će povjerenstvo istraživati kvalitetu financijskih izvještaja Agrokora, što je predmet kriminalističke istrage. Tako više ne bi bile dvije paralelne istrage", isticao je Grmoja.

Izbor pravobranitelja za djecu

U dnevnom redu Hrvatskog sabora trebao bi se naći i izbor pravobranitelja za djecu. Nakon javnog poziva i saslušanja petero kandidata, Odbor za obitelj, mlade i sport Saboru predlaže da ga izabere između dviju pravnica Helene Pirnat Dragičević i Tatjane Holjevac.

Prema objavljenom planu rada, zastupnici će u srijedu raspraviti četiri točke, među njima i Izvješće pučke pravobraniteljice za prošlu godinu koje uz analizu i ocjenu stanja ljudskih prava i pojava diskriminacije, sadrži i 220 preporuka za uklanjanje sustavnih problema u raznim područjima.

Izvješće je nastalo na temelju informacija iz više izvora: rekordnog broja od 5433 predmeta, terenskog rada u više od 50 mjesta diljem zemlje, recentnih istraživanja te podataka više stotina dionika, uključujući nadležna tijela javne vlasti, organizacije civilnog društva, sindikate, sveučilišta, vjerske organizacije i mnoge druge.

Pred zastupnicima će se naći i Izvješće o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te Prijedlog nacionalne strategije razvojne suradnje Hrvatske do 2021. godine.

Aktualnu, 5. sjednicu Sabor je započeo 15. rujna, a trebao bi ju završiti u petak, 27. listopada. (Hina)