Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od početka iduće godine trgovine u Hrvatskoj nedjeljom će moći raditi samo u ljetnim mjesecima i u prosincu, odlučio je Hrvatski sabor, donijevši novi Zakon o trgovini.


Zakon propisuje da trgovine ne mogu raditi nedjeljom, osim u razdoblju od 1. lipnja do 1. listopada te tijekom prosinca.

Vezani članci Fit djevojke Marljivo tesale tijelo cijele godine pa su ga ponosno pokazale na plažama Posljedice sunčanja Sezona sunčanja je počela, pamet u glavu kako ne biste izgledali poput njih

U tim mjesecima prodavaonice će moći raditi od 7 do 14 sati. Uoči Uskrsa (Velika subota), na Badnjak i Staru godinu prodavaonice mogu raditi najkasnije do 15 sati, ako ti dani padaju na radni dan, odnosno do 14 sati ako Badnjak i Stara godina padaju u nedjelju.

Iznimka su prodavaonice na benzinskim postajama, graničnim prijelazima, odmorišta na auto-cestama, kolodvorima i zračnim lukama te lukama i pristaništima nautičkog turizma, koje će nedjeljom moći raditi tijekom cijele godine.

Tijekom cijele godine nedjeljom mogu raditi i štandovi i klupe izvan tržnica za prodaju cvijeća i svijeća, kiosci za prodaju tiska te specijalizirane trgovine za prodaju kruha, pekarskih proizvoda, tiska, cvijeća, svijeća i suvenira.

Prodavaonice na benzinskim postajama nedjeljom mogu raditi bez obzira na svoju veličinu - zakon više ne sadrži ograničenje iz prvotnog prijedloga da ne smiju imati više od 80 četvornih metara.

Donesen je novi Zakon o područjima od posebne državne skrbi, kojim se, radi usklađivanja s propisima EU, uvodi postupno ukidanje poreznih olakšica (ukinule bi se u idućih devet godina za 1. skupinu područja od posebne državne skrbi, a u roku šest godina za 2. i 3. skupinu).

Sabor je donio i Zakon o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, kojim se štite potraživanja radnika kada je riječ o neisplaćenim plaćama za posljednja tri mjeseca prije otvaranja stečaja ili prestanka radnog odnosa, o neisplaćenim naknadama za bolovanje i neiskorištenom godišnjem odmoru, otpremninama i sl.

Umjesto Fonda za razvoj i zapošljavanje, radnička potraživanja će, po novom, preuzeti i naplaćivati Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja.

Potvrđena je Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju pranja novca i oduzimanju prihoda od tog kaznenog djela te od terorizma, a donesena je Strategija o upravljanju vodama.

U drugo čitanje upućeni su predloženi zakoni o izborima članova u Europski parlament te o poljoprivrednom zemljištu.

Saborska većina odbila je sve četiri oporbene interpelacije o radu Vlade - tri SDP-ove i jednu nezavisnog zastupnika Dragutina Lesara -, a odbijen je i SDP-ov zahtjev da Sabor osnuje istražno povjerenstvo u vezi sa sanacijom vranjičkog Salonita.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju