Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radioaktivni otpad

'Problematika kojoj se nije pristupilo posljednjih 60 godina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor danas razmatra prijedlog strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

Strategija zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i i istrošenog nuklearnog goriva predstavlja iskorak u sustavnom rješavanju tog pitanja u skladu s najboljom svjetskom praksom, rekao je danas u Hrvatskom saboru zamjenik ministra zdravstva Marijan Cesarik.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora? Gordan Jandroković ZADNJI PUT VELIKA GALERIJA "Vruće srce hladna glava": Pogledajte kako su saborski zastupnici proveli svoj zadnji radni dan u ovom sazivu

Problematika je to kojoj se nije sustavno pristupilo posljednjih 60 godina, kazao je Cesarik predstavljajući Strategiju pred malobrojnim zastupnicima.

Od 2017. u školu će se ići sa šest godina - to nije jedina promjena!

Glavnim odrednicama Strategije označio je izgradnju i nadopunu regulatornog okvira, institucionalnih i ljudskih kapaciteta, jasnu podjelu odgovornosti, uspostavu nacionalnog centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, uključivanje javnosti u aktivnosti koje proizilaze iz strategije.

Strategija zagovara jednu lokaciju na kojoj bi se uspostavio centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, te primjenu postupnog pristupa u razvoju tog centra.

Obveza je država Europske unije da do kolovoza iduće godine predstave nacionalne programe u kojima će navesti kada, gdje i kako će zbrinuti istrošeno nuklearno gorivo i radioaktivni otpad uz primjenu najviših sigurnosnih standarda.

Tijekom pretpristupnih pregovora s Europskom unijom 2009. Vlada je izradila Strategiju zbrinjavanja radioaktivnog otpada i tada je poslužila za zatvaranje poglavlja energetike. No smjernice, ciljevi i zaključci nisu provedeni. Nova koja se predlaže predstavlja prvi korak u uspostavljanju nacionalnog programa.

Hrvatska među ostalim ima obvezu zbrinuti polovicu radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva koje se trenutno skladišti u Nuklearnoj elektrani Krško. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene