Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sabor danas razmatra prijedlog strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada.


Strategija zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i i istrošenog nuklearnog goriva predstavlja iskorak u sustavnom rješavanju tog pitanja u skladu s najboljom svjetskom praksom, rekao je danas u Hrvatskom saboru zamjenik ministra zdravstva Marijan Cesarik.

Vezani članci Katarina Peović - 2 Peović o napadu HDZ-ovke: "Takva brutalna obraćanja nisu baš uobičajena." Burić se navečer ispričala, ali ne - Peović Premijer Andrej Plenković i novoizabrani ministri Plenković nakon napada HDZ-ovke na Peović: "Majdu znam dobro. Učinila je grešku, molim da se ispriča"

Problematika je to kojoj se nije sustavno pristupilo posljednjih 60 godina, kazao je Cesarik predstavljajući Strategiju pred malobrojnim zastupnicima.

Od 2017. u školu će se ići sa šest godina - to nije jedina promjena!

Glavnim odrednicama Strategije označio je izgradnju i nadopunu regulatornog okvira, institucionalnih i ljudskih kapaciteta, jasnu podjelu odgovornosti, uspostavu nacionalnog centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, uključivanje javnosti u aktivnosti koje proizilaze iz strategije.

Strategija zagovara jednu lokaciju na kojoj bi se uspostavio centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, te primjenu postupnog pristupa u razvoju tog centra.

Obveza je država Europske unije da do kolovoza iduće godine predstave nacionalne programe u kojima će navesti kada, gdje i kako će zbrinuti istrošeno nuklearno gorivo i radioaktivni otpad uz primjenu najviših sigurnosnih standarda.

Tijekom pretpristupnih pregovora s Europskom unijom 2009. Vlada je izradila Strategiju zbrinjavanja radioaktivnog otpada i tada je poslužila za zatvaranje poglavlja energetike. No smjernice, ciljevi i zaključci nisu provedeni. Nova koja se predlaže predstavlja prvi korak u uspostavljanju nacionalnog programa.

Hrvatska među ostalim ima obvezu zbrinuti polovicu radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva koje se trenutno skladišti u Nuklearnoj elektrani Krško. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju