Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjene u školstvu

Od 2017. u školu će se ići sa šest godina - to nije jedina promjena!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca će u školu ići sa šest godina, osnovna škola trajat će devet godina, učenici bi trebali učiti više za život, a manje napamet dok bi naglasak bio na učenju kroz rad.

Strategija obrazovanja o kojoj se u četvrtak raspravljalo u Saboru ključan je dokument za hrvatsko obrazovanje. Prema njemu, djeca će u školu ići sa šest godina, osnovna škola trajat će devet godina, učenici bi trebali učiti više za život, a manje napamet dok bi naglasak bio na učenju kroz rad, donosi Dnevnik Nove TV.

I to je tek mali dio strategije koja bi školstvo u Hrvatskoj trebala promijeniti iz temelja. Prema novoj Strategiji obrazovanja svi mališani možda će već od 2017. u školu sa šest godina.

Ključni dokument obrazovanja trebao bi promijeniti cijelo školstvo - od najranijeg doba do školovanja odraslih. U novim kurikulumima više neće biti mjesta za učenje gradiva napamet, naglasak je na cjeloživotnom obrazovanju, svima dostupnom školstvu, ali i jednakoj dostupnosti i primjeni tehnologije.

'Je li ona savršena? Ja tvrdim da nije, ali ona nikad neće biti savršena, ona se toj savršenosti može samo približavati. Isto tako se bojim ako se ta strategija ne donese da je to brus za škare ministra Lalovca i jasna poruka da Hrvatski sabor ne smatra obrazovanje i znanost prioritetom ove zemlje', kazao je ministar obrazovanja Vedran Mornar.

Pročitajte i ovo Ilustracija Plastične operacije Profesori u susjedstvu bijesni: Učenice ne mogu vježbati zbog implantata u stražnjici, a evo što rade dječaci Srednja škola u Samoboru Prekinuta nastava Drama u školi u Samoboru: "Djeca su masovno počela kašljati, digli smo na noge sve službe"

Milanović: Sada smo pri dnu vrha svijeta, a ovo će nam pomoći da se dignemo prema vrhu svijeta

I ostali sabornici smatraju kako je je kvalitetna promjena školstva nemoguća uz namijenjena proračunska sredstva. 'Daljnje rezanje budžetskih pretpostavki za obrazovanje i znanost je direktno u u suprotnosti s ovom strategijom', kazao je Milorad Pupovac (SDSS).

'Pitao sam zašto nema informatike kao obveznog predmeta u OŠ kada živimo u informatičkom dobu? A za to nema novaca. Pa, nema novaca kada proračun za MZOŠ stalno u padu. I kako ćemo provesti strategiju?', pita Boro Grubišić (HDSSB).

Oporbeni HDZ Strategiju je nazvao samo popisom lijepih želja.
'Ova strategija sa svojih 190 stranica i 332 mjere primjer je toga kako zapravo ne bi trebala izgledati', poručio je Željko Reiner (HDZ).

U novoj strategiji, u srednjoj školi naglasak je na strukovnom obrazovanju, a mijenjat će i bolonjski sustav. Temeljna promjena u školskim klupama je nužna slažu se svi, upitno je, međutim, ono najvažnije - kako je provesti.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene