Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene Poslovnika

Sabor mijenja pravila ponašanja zastupnika, nema više labavo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Saborskom odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav predstavljen je prijedlog novog saborskog poslovnika. Bilo je to tek prvo čitanje i svi su klubovi zastupnika pozvani da pismeno dostave svoje prijedloge. Najviše rasprave bilo je oko izmjena koje se odnose na institut replike, stanke i aktualnog prijepodneva. Aktualno prijepodne koje se sada održava 4 puta u godini bilo bi pretvoreno u aktualni sat koji bi se održavao jednom na mjesec.

"Ukidanje instituta vjerodostojnog tumačenja zakona, jer to nije posao Sabora, preciznije je definirano način podnošenja ostavke predsjednika i potpredsjednika Sabora u slučaju prestanka obnašanja dužnosti, propisuje se ovlast predsjedniku odbora da saziva tematske sjednice na temelju zaključka koji mora donijeti većina radnog tijela. Značajna novina je uređivanje replike. To se nametnulo kao potreba, jer je replika koja je nekoć bila pomoćni instrument glavnim sadržajima u Saboru postala dominantni oblik u Saboru na koju se troše sati i sati", rekao je tijekom sastanka Odbora za Ustav i Poslovnik Hrvatskog sabora, HDZ-ovac Željko Reiner.

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

Objasnio je i što se mijenja: "Predlažemo skraćivanje replike, a i predlažemo da zastupnik može imati najviše tri replike po točci dnevnog reda i predlažemo da se ne može replicirati zastupnicima unutar istog Kluba".

- zastupnička replika umjesto sadašnje dvije, trajala bi jednu minutu,

- zastupnici ne bi mogli replicirati unutar vlastitog kluba,

- o povredi Poslovnika umjesto do jedne minute govorili bi do pola minute,

- definiralo bi se vrijeme za stanke kako bi se izbjegla sadašnja praksa da ih klubovi traže u svako doba, najčešće ujutro,

- na početku zasjedanja više ne bi bilo stanki,

- vrijeme predviđeno za govore zastupnika o temama koje nisu na dnevnom redu trebalo bi biti od 15 do 16 sati.

Ove izmjene Poslovnika u praksi bi se trebale početi primjenjivati do sredine veljače.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene