Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sa 77 glasova

Sabor izglasao rebalans proračuna, vladajuće podržao i Hrelja: "Ja sam ubrzivač procesa"

Hrvatski sabor
Hrvatski sabor Foto: DNEVNIK.hr
S jednim glasom više od potrebnih 76, Hrvatski sabor u petak je izmijenio državni proračun za ovu godinu, ukupni prihodi povećavaju se za tri milijarde kuna (na 150,3 milijarde), a rashodi za 9,4 milijarde (na 167,4 milijarde) kuna.

Deficit opće države povećava se s planiranih 2,9 na 3,8 posto BDP-a.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

Glasanje o proračunu potvrdilo je da je saborska većina, iako tanka, stabilna. Proteklih dana prognoziralo se, naime, da bi neki HDZ-ovi partneri, prije svih Reformisti, mogli uskratiti svoj glas za proračun, no jučerašnja izjava šefa Reformista Radimira Čačića to je demantirala.

HDZ će imati potrebnih 76 glasova jer će reformistica Natalija Martinčević podržati rebalans proračuna, izjavio je Čačić.

Danas je 77. glas za proračun dao i Silvano Hrelja (HSU).

I Sabor odbio sve oporbene amandmane

Prije glasanja o samom rebalansu Sabor je glasao i o stotinjak oporbenih amandmana, no kao i Vladini predstavnici dan prije – sve ih je odbio.

Te su amandmane podnijeli Klub Mosta i mostovci Miro Bulj, Ante Kujundžić, Marin Miletić i Nikola Grmoja, Klub ZLB, Boška Ban Vlahek (SDP), Vesna Vučemilović (DP)i Katarina Peović (RF).

Rebalans proračuna posljedica je COVID-a, ali prije svega problema u zdravstvu, odnosno dogovora s veledrogerijama, a nakon što su iscrpljene zakonske mogućnosti da se dug prema njima rješava preraspodjelama u proračunu.

Najveći dio povećanih rashoda otići će za zdravstvo, za koje se osigurava dodatnih više od 2,8 milijardi kuna.

Rebalansom se osiguravaju i dodatne dvije milijarde kuna za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena.

Osim Proračuna Sabor je izmijenio i prateći Zakon o izvršavanju Državnog proračuna, a prihvatio je i Godišnji izvještaj o izvršenju Državnoga proračuna za 2020.

Hrelja o "žetončiću": "Ja sam prije ubrzivač"

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović zajedno sa Silvanom Hreljom održao je konferenciju za medije.

Govoreći o današnjem glasovanju u Saboru gdje je dao glas za rebalans proračuna Hrelja je rekao kako je u svakom od svojih šest zastupničkih mandata riješio neko od gorućih umirovljeničkih pitanja.

"Želim vjerovati da će ljudi pozitivno shvatiti moj potez, nisam ovdje za sebe nego za njih i rješavanje njihovih pitanja", rekao je.

Upitan je li žetončić Andreja Plenkovića, rekao je da je prije "ubrzivač procesa".

"Na istom smo putu, ali u različitoj dinamici. Želimo dignuti vrijednosti obiteljskih mirovina koje su najobezvrijeđenije od svih. Ovaj potez je osobna procjena i osobna odgovornost mene kao zastupnika. Okrenuo sam stranicu, ovo je iskorak", rekao je Hrelja.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene