Izglasan besplatan prijevoz trajektom za otočku djecu s teškoćama u razvoju (Foto: Udruga Brački pupoljci)
Izglasan besplatan prijevoz trajektom za otočku djecu s teškoćama u razvoju (Foto: Udruga Brački pupoljci) Foto: Udruga Bra?ki pupoljci

Zastupnici Hrvatskog Sabora izglasali su danas prijedlog izmjena Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, kojima se žele stvoriti bolji uvjeti za ostvarivanje prava na povlašteni prijevoz, posebice za prijevoz osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju.


Dosadašnja provedba zakona ukazala je na određene nedostatke i potrebu za dodatnom razradom odredbi vezanih za povlašteni prijevoz putnika i vozila, posebice prijevoz osoba s invaliditetom, djece s poteškoćama u razvoju i njihove pratnje, rekao je državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

Vezani članci Turisti u Splitu, ilustracija Rekordni vikend za Dalmaciju: U Splitu se ovih očekuje čak 73.000 putnika Nešto zbilja važno Kampanja za besplatan trajekt za otočku djecu s teškoćama u razvoju osvojila Grand Prix Hrvatske udruge za odnose s javnošću

Također, predloženim zakonom podrobnije će se urediti odredbe o nadoknadi financijskih sredstava za besplatni prijevoz i urediti mogućnost raspisivanja javnog natječaja za obavljanje javnog prijevoza na državnoj liniji od općeg gospodarskog interesa zajedno s namjenski građenim brodom u vlasništvu Agencije za obalni linijski pomorski promet.

Uredit će se i izgradnja broda uz financijsku potporu sredstava Europske unije, koji bi se zajedno s linijom od općeg gospodarskog interesa dodjeljivao javnim natječajem.

Za provedbu zakona u proračunu je za 2020. osigurano 329,5 milijuna kuna, a za 2021. 340 milijuna kuna, rekao je Bilaver napominjući da će uvjeti i način ostvarivanja prava biti utvrđeni pravilnikom.

Izglasavanje je pozdravila udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju Brački pupoljci.

"Ovim putem želimo izraziti zadovoljstvo što je konačno, nakon čitavog desetljeća naše borbe, u Saboru izglasane cjelovite izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojima se djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka, napokon osigurava besplatan trajektni prijevoz. Brojnim obiteljima, čiji najmlađi članovi na terapije na kopno moraju odlaziti i više puta tjedno, ova promjena barem će malo olakšati već ionako preskup život na otoku. Uz djecu s teškoćama u razvoju, usvajanjem ovog Zakona, pravo na besplatan prijevoz ostvarili su i njihovi roditelji koji su im neophodni kao pratnja te pratitelji osoba s invaliditetom, zbog čega smo iznimno ponosni", poručuju iz udruge. (Hina)