Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor: HSS traži doradu zakona o suzbijanju diskriminacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina saborskih klubova podržala je danas prijedlog zakona o suzbijanju diskriminacije, ali je većina njih u raspravi upozorila kako nema nikakvih jamstva da će se zakon u praksi i provoditi, a HSS je, kao dio parlamentarne većine, predložio da se zakon vrati predlagatelju na doradu.

''Kako bi bili sigurni da donosimo dobar zakon, bilo bi dobro da predlagatelj još jednom razmotri sve predložene odredbe", kazala je Marijana Petir u ime Kluba HSS-a, ocijenivši da je predloženi zakon "nedorečen u bitii" i da "otvara prostor diskriminaciji".

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna objava Nezakoniti otkazi, mobing, plaće na ruke... Izvješće koje prikazuje što se događa u Hrvatskoj Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

Na doradu zakonskog prijedloga, napomenula je, pozivaju i nevladine te braniteljske i potrošačke udruge, zbog čega je, istaknula je, nužno provesti široku javnu raspravu koja bi dala kvalitetniji propis.

Ostali klubovi podržali su zakon, koji je Vlada uputila u hitnu proceduru, ali ih je većina upozorila kako zakon ne daje jamstva da će zaživjeti u praksi, odnosno prisiliti institucije da ga primjenjuju.

Ratko Gajica (SDSS) kazao je kako je pred Hrvatskom još puno posla da i na terenu, posebno na područjima od posebne državne skrbi, u cijelosti poštuje ustavno i zakonsko načelo da su svi pred zakonom jednaki i da se zakoni dosljedno provode bez ikakvih predrasuda.

Upozorio je da sudovi, kao mjesto gdje građani traže zaštitu svojih prava, često ne sude u razumnom roku, da sucima nedostaje ljudskog i stručnog autoriteta, da upravo u predmetima vezanima uz diskriminaciju ne postupaju kako bi trebali.

Gajica je upozorio i na brojne primjere tzv. prikrivene (neizravne) diskriminacije, posebno u tijelima državne i lokalne uprave, gdje, kaže, službenici zakone tumače i primjenjuju kako njima odgovara te ih izigravaju radi pojedinačnih interesa.

Na prikrivenu diskriminaciju upozorio je i Zlatko Horvat (HNS), rekavši kako važeći zakoni diskriminiraju osobe s invaliditetom, jer primaju različite naknade ovisno o načinu stjecanja invaliditeta. Ocijenio je i kako se diskriminacija namjerava uvesti i zakonima koje Sabor ovih dana treba izglasati - predloženom zakonom o sigurnosti prometa na cestama diskriminiraju se, kaže, mladi vozači, a onim o minimalnoj plaći radnici u tekstilnoj, kožarskoj, obućarskoj i drvnoj industriji.

Boro Grubišić (HDSSB) rekao se kako građani, često potaknuti napisima u medijima, smatraju diskriminiranima jer državni dužnosnici, primjerice saborski zastupnici, imaju pravo na povlaštene mirovine, bez obzira koliko i kako radili i pridonosili boljitku društva. "Građani na povlaštene saborske mirovine gledaju kao na crvenu krpu, jer ih se zaslužuje po principu 'uravnilovke', bez obzira na minuli rad i sve ono čime je ili nije zastupnik pridonio u svom radnom vijeku", kazao je.

Damir Kajin (IDS) rekao je kako je Hrvatska, što se diskriminacije tiče, iz dana u dan "sve uljuđenija zemlja", a da se stvarna diskriminacija danas ogleda u tome može li čovjek sa svojom plaćom "napuniti rezervoar u svom automobilu, kupiti hranu, tenisice svojoj djeci".

"Stvarnu diskriminaciju polako ostavljamo u 1990-ima", rekao je Kajin, istaknuvši kako se to odnosi i na povratnike srpske nacionalnosti koji se vraćaju u Hrvatsku, te da stoga osuđuje jučerašnju izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića da je u "Oluji" provedeno etničko čiščenje nad 250 tisuća Srba. "Bliže je istini da se političko vodstvo Zagreba i Beograda dogovorilo o napuštanju Srba i da je to bila odluka krajiške vojske i beogradske politike", kazao je Kajin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene