Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgođen Zakon o najmu stanova

Sabor izglasao zakone iz paketa ''mini pravosudne reforme'': ''Građani mogu očekivati brže postupke''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je u petak donio paket od šest pravosudnih zakona najavljenih kao ''mini pravosudna reformu'', a čiji je cilj jačanje neovisnosti pravosuđa, objektivnosti u postupcima imenovanja dužnosnika te povećanje kvalitete primjene propisa EU i standarda Europskog suda za ljudska prava.

Riječ je o izmjenama Zakona o sudovima, Državnom sudbenom vijeću, područjima i sjedištima sudova, Državnom odvjetništvu, područjima i sjedištima državnih odvjetništava te državnoodvjetničkom vijeću.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Treći dan izvanredne sjednice Sabora Završeno glasanje Teške riječi trećeg dana izvanredne sjednice: "Ako plin ove zime bude jedan cent, ja ću platiti pet eura da se HDZ-ovci ne smrznu"

Jedna od najvažnijih zakonskih odredbi je spajanje općinskih i prekršajnih sudova te smanjenje njihova broja sa 46 na 34, čime bi se trebao dobiti novi kadrovski potencijal, učinkovitost i bolji pristup građana sudovima.

Nova mreža sudova trebala bi omogućiti bolji pristup građanima, jer se jačaju njihove stalne službe izvan sjedišta, pa će građani manje putovati kako bi rješavali svoje potrebe.

Zakon predviđa i transparentniji izbor predsjednika sudova, uvodi se dužnost ravnatelja koji će predsjednicima sudova pomagati u obavljanju administrativnih poslova. Također, osniva se visoki kazneni sud koji bi odlučivao o žalbama na presude županijskih sudova, a postrožavaju se uvjeti za imenovanje sudaca na visoke sudove.

Ministar Dražen Bošnjaković očekuje brži i bolji rad Državnoga sudbenog vijeća i Državnoodvjetničkog vijeća i imenovanja dužnosnika, skraćuju se rokovi, želi objektivnije kriterije i odluke koje ne izazivaju dvojbe u javnosti i posao za Ustavni sud. Namjera je ojačati sudove osnivanjem odjela za europsku pravnu stečevinu, praksu Europskog suda za ljudska prava i sudova Europske unije koji će to pratiti.

Iz resornog ministarstva poručuju kako građani mogu očekivati brže postupke, bolju dostupnost samih sudova i stalnih službi izvan njihova sjedišta te bolje suce koji će biti izabrani u transparentnom, objektivnom i bržem postupku.

Sabor Vladi: Provjeriti broj i vjerodostojnost referendumskih potpisa

Hrvatski sabor pozvao je u petak Vladu da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanjem državnih referenduma građanskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj o izmjeni izbornog sustava i o otkazivanju Istanbulske konvencije te da mu dostavi izvješća o provjeri.

Vladu je pozvao da provjeri i jesu li potpisi prikupljani sukladno Zakonu o referendumu.

Utvrdi li Vlada da je potpisa dovoljno, Odbor će ponovno odlučivati treba li referendumska pitanja poslati Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.

Predstavnici građanske inicijative "Narod odlučuje" predali su Saboru 38 kutija s 405.342 potpisa za referendumsko pitanje o potrebi promjene izbornog zakonodavstva te 407.469 potpisa za pitanje kojim se zastupnicima nacionalnih manjina oduzima pravo da odlučuju o Vladi i državnom proračunu.

I Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” predala je Saboru potpise, a tvrde da ih imaju 377.635.

Potpisi za spomenute referendume prikupljani su u svibnju, a bilo je potrebno prikupiti ih najmanje deset posto od ukupnog broja birača, odnosno 374.740.

Donesen niz zakona

Sabor je u petak donio zakone o djelatnosti psihoterapije i o državnoj potpori, izmijenio zakone o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, o obveznim mirovinskim fondovima.

U drugo je čitanje poslao prijedloge zakona o zdravstvenoj zaštiti, o ugostiteljskoj djelatnosti, o udomiteljstvu, o Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Anđelka Rukelja razriješio je i ponovno imenovao zamjenikom predsjednika Državne komisije za kontrolu javne nabave.

Sabor je odbio je skinuti imunitet, odnosno uskratio je dati odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv SDP-ovih Domagoja Hajdukovića i Damira Tomića. Skidanje imuniteta tražila je tvrtka Osatina d.o.o. zbog kaznenih djela uvrede i klevete, no kako se radi o privatnim tužbama, kao i u svim drugim slučajevima, poštovala se dosadašnja praksa i odbacio zahtjev osječke tvrtke.
 

Odgođeno glasanje o Zakonu o najmu stanova

Hrvatski sabor u petak je počeo s glasanjem o dosad raspravljenim točkama, ali ne i o izmjenama Zakona o najmu stanova. Ono je odgođeno za idući tjedan zbog neslaganja među vladajućima, a na dnevnom su redu tri zakonska prijedloga iz sektora obrane.

Goran Aleksić, saborski zastupnik kluba Živog Zida/SNAGA, zatražio je stanku od 10 minuta kako bi se sa stranačkim kolegama dogovorio kako će glasati o raspravljenim točkama.

Nakon glasanja zastupnici će raspravljati o Konačnom prijedlogu zakona o Zakladi vojne solidarnosti, koji predviđa osnivanje te zaklade s ciljem potpore djelatnicima Ministarstva obrane i pripadnicima Oružanih snaga RH. Na dnevnom su redu i odluke o sudjelovanju Oružanih snaga RH u operaciji potpore miru "SEA GUARDIAN" u Sredozemlju te u operacijama koalicijskih snaga "INHERENT RESOLVE". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene