Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava o PDV-u

Vukšić prozvao vladu da se ponaša poput 'Superhika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenik ministra financija Boris Lalovac predstavio je danas u Saboru prijedlog novoga Zakona o PDV-u u prvom čitanju, najavivši da će Vlada razmotriti da se odredba po kojoj bi svi poduzetnici PDV obračunavali po izdanim računima, a ne naplaćenim naknadama, odgodi do 1. siječnja 2015. godine.

'PDV po naplaćenim naknadama ostaje do 31. prosinca ove godine, znači od 1. siječnja 2014. godine svi poduzetnici PDV obračunavaju po izdanim računima.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Saboru U petak rasprava Pogledajte program nove vlade: Poznata i sva imena ministara, jedno je novo lice Zoran Milanović Nije dugo čekao Milanović potpisao zakon: Sabor će u petak glasati o povjerenju novoj vladi

>> Mrsić najavio povećanje minimalne plaće

Vidjet ćemo u kojem dijelu će ići rasprava, možda još pomaknemo do 1. siječnja 2015. godine', poručio je Lalovac. Zakon ostavlja opću stopu PDV-a na razini od 25 posto, uz primjenu sniženih stopa od 10 i 5 posto, pri čemu će se po stopi do 10 posto oporezivati sve kao i do sada, izuzev dnevnih novina i časopisa koji su svrstanu u stopu od 5 posto.

Plaćanja PDV-a više ne bi bili oslobođeni samostalni umjetnici, poput pjevača i glumaca, te bi oni od 1. srpnja i ulaska Hrvatske u EU ušli u sustav plaćanja PDV-a te bi imali obvezu vođenja poslovnih knjiga ako su u prethodnoj godini ostvarili promet veći od 230 tisuća kuna.

Ukida se i oslobađanje od plaćanja PDV-a za uvoz dobara koja vjerskim zajednicama služe za obavljanje vjerskih poslova, a koja one primaju od stranih vjerskih zajednica te pravnih i fizičkih osoba.

Potpuno usklađivanje s europskim direktivama

Plaćanja PDV-a više ne bi bili oslobođeni ni branitelji pri uvozu osobnih automobila i opreme za gospodarsku djelatnost. Veća promjena predviđa se kod PDV-a na nekretnine, jer se od 1. siječnja 2015. nekretnine, odnosno zemljište i ostalo više neće moći prodavati bez PDV-a.  Predviđeno je i da se od PDV-a oslobodi nabava goriva za brodove koji plove na otvorenom moru, a zakon predviđa i ukidanje slobodnih zona koje postaju dio jedinstvenog tržišta.

Lalovac je kao razloge donošenje zakona naveo potpuno usklađivanje s europskim direktivama o zajedničkom sustavu PDV-a, pa se uvodi i pojam 'povremeni obveznik' kojim se smatraju sve fizičke i pravne osobe koje stječu i isporučuju nova prijevozna sredstva. Primjerice, ako građanin kupuje novi automobil u Njemačkoj obvezan je u RH platiti PDV na stjecanje tako što sam podnosi prijavu Poreznoj upravi u roku od 10 dana od dana stjecanja, te u tom roku mora i platiti porez da bi mogao napraviti registraciju.

Zakonom se ukida fizička granica i kontrola između članica EU te se stvara jedinstveno zajedničko tržište bez fiskalnih granica - uvoz i izvoz između zemalja članica zamjenjuje se pojmom stjecanje dobra i isporuka dobara unutar EU.

Zbog uključenja u korištenje novog međunarodnog sustava za razmjenu podataka propisuje se zadnji dan u mjeseci kao krajnji rok za predaju zbirne prijave PDV-a. Rok ze plaćanje PDV-a ostaje isti, do zadnjeg dana u mjesecu, ali se mijenja rok za podnošenje konačnog obračuna PDV-a - svi poduzetnici moraju ga podnijeti do kraja veljače za prethodnu godinu.

Primjer Velike Britanije

Saborska oporba iskoristila je današnju raspravu o prijedlogu novoga Zakona o PDV-u za napad na vladinu gospodarsku politiku, a laburist Branko Vukšić poručio je vladajućima kako se ponašaju poput 'Superhika' iz stripa Alan Ford, uzimajući siromašnima i dajući bogatima.

'Iako europske direktive ne dopuštaju povlaštenu stopu PDV-a manju od pet posto, u EU ima zemalja s nižom stopom, pa je u Ujedinjenom Kraljevstvu nulta stopa primijenjena čak i na hranu za životinje, a u Irskoj primjerice na knjige', rekao je Vukšić zapitavši se jesu li hrvatski pregovarači bili nesposobni zaštititi interese hrvatskih građana.

Sljepilo bi bilo držati se pravila o 25 posto PDV-a na ulaznice za koncerte jer će se time, smatra Vukšić, organizacija koncerata preseliti u zemlje u okružju.

'Smanjenje PDV-a na dnevne novine pogoduje tajkunima'

PDV na koncerte, po mišljenju SDP-ova Igora Rađenovića, trebao bi biti 10 posto s obzirom da, kako je podsjetio, zemlje u okružju imaju i nižu stopu (Srbija osam, a Slovenija osam i pol posto). Održavanje koncerata, po njegovim riječima, ima višestruke učinke jer se, kako je kazao, PDV plaća i na smještaj i slično.

'Smanjenje PDV-a na dnevne novine s deset na pet posto pogoduje samo medijskim tajkunima i izdavačima koji su s viškom novaca počeli se baviti građevinom i drugim unosnim poslovima', rekao je Vukšić. Nije nam cilj da izdavači stave novac u džep, već želimo pomoći jer je izdavaštvo u ozbiljnoj krizi, a dnevne novine gube utrku s modernim tehnologijama, odgovorio mu je SDP-ovac Ivo Jelušić.

HDZ-ov Davorin Mlakar ustvrdio je da se smanjenjem PDV-a na novine nema za cilj podići standard novinara. Po njegovu mišljenju, to je smišljeno jer se bliže lokalni izbori pa tim potezom vladajući mogu utjecati i na „prikazivanje stanja“ kada je riječ o politici i političkim strankama.

'Vlada ne štiti radnike'

Laburist Vukšić vladu je prozvao i da ne štiti radnike od otpuštanja, na što ga je SDP-ov Jelušić optužio za 'populističke priče' rekavši da je nemoguće zabraniti profitabilnim privatnim tvrtkama da otpuštaju radnike. 'Dajte prijedlog zakona kojim to možemo zabraniti. Ne znam kako to možemo zabraniti', rekao je Jelušić.

'S tom rečenicom pokazali ste se kao veći zagovornik čikaške škole od Miltona Friedmana', odgovorio mu je Vukšić dodavši da, ako vlada ne zna kako napisati zakon koji će biti u skladu s odredbama EU, to će im učiniti laburisti. Jelušić je ustvrdio kako se vlada ponaša 'socijalno i odgovorno' no priznao je da u prijedlogu zakona ima i nepopularnih odredbi poput one koje se odnose na PDV za crkve i vjerske zajednice.

Također je podržao vladine najave o razmatranju odredba po kojoj bi svi poduzetnici PDV obračunavali po izdanim računima, a ne naplaćenim naknadama, te odgodi do 1. siječnja 2015. godine. Složio se i s tvrdnjama oporbe da je opća porezna stopa od 25 posto visoka, no dodao je da će se, ako se ona smanji, dodatno opteretiti gospodarstvo.

Priče koje 'ne piju vodu'

'S ovim prijedlogom zakona se debelo kasni i on je trebao biti usvojen još prije nekoliko mjeseci jer se brojni porezni obveznici koji posluju s inozemstvom moraju prilagoditi', poručio je u ime Kluba HDZ-a Ivan Šuker.

Očekivali smo, kazao je, da će se stopa PDV-a smanjiti jer vlada se stalno hvali kako je poboljšala naplatu te da su stavili pod kontrolu rashodovnu stranu proračuna. 'Kako se stopa PDV-a ne smanjuje znači da te njihove priče ne piju vodu', zaključio je.

Zabrinjava ga, kako je rekao i fiskalni učinak predloženog zakona kao i je li za njegovu provedbu potrebno osigurati nova sredstva. 'Dogodit će nam se i ove proračunske godina 700 milijuna kuna smanjeni prihodi od PDV-a', ustvrdio je Šuker.

Zamjerio je i što se ukidaju olakšice za branitelje te za donacije vjerskim zajednicama, a s njim se složio i njegov stranački kolega Josip Đakić. 'To je nekorektno i ova vlada nema senzibiliteta prema onima koji su u Domovinskome ratu dali svoje dijelove tijela, a automobil im je pomagalo u radu', poručio je Đakić.

HNS-ovac Petar Baranović zamjerio je što se manipulira onima koji su, kako je rekao, u Domovinskom ratu platili najvišu cijenu koju živ čovjek može platiti. 'Treba se svesti na razinu fer i pristojnih rasprava', poručio je Baranović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene