Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o izvršavanju kazne zatvora

'Gramatičari bi trebali razmisliti o uvođenju novog padeža - koruptiva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dnevnom redu Hrvatskog sabora danas je bila rasprava o Zakonu o izvršavanju kazne zatvora.

Izmjene Zakona o izvršavanju kazne zatvora nisu uvod u privatizaciju zatvorskog sustava niti će te privatizacije biti, rekao je danas u Saboru ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Miljenić je to rekao odgovarajući na izlaganje Bore Grubišića (HDSSB) koji je kazao kako je cilj predloženih zakonskih izmjena smanjiti prenapučenost zavora.

'Vidjet ćemo u skoroj budućnosti hoće li do toga doći, iako bi možda bilo dobro, kako je rekao ministar financija ili gospodarstva, da će se u neko buduće vrijeme zatvori graditi u javno-privatnom partnerstvu pa će netko imati interese da posluje i u toj sferi', rekao je Grubišić.

Upozorio je i na neujednačenu sudsku praksu u postupcima za koruptivna kaznena djela, ocijenivši da bi zbog učestalosti takvih djela 'gramatičari trebali razmisliti o uvođenju novog padeža - koruptiva'.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Nikola Grmoja u Saboru Oporba burno novom vlasniku Fortenove: "Nitko u povijesti Hrvatske nije bio ovako moćan kao tajkun Vujnovac"

>> Novi Kazneni zakon: Neisplata plaća je kazneno djelo, osim ako je poslodavac u teškoćama

'Pitam se je li jednaka primjena zakona za sve. Netko za 20 tisuća kuna koruptivnog djela dobije i po dvije godine bezuvjetnog zatvora, a vidimo slučajeve do pola milijuna kuna s par mjeseci rada za opće dobro i 'vrati koko što si pozobala' i to je sve', upozorio je Grubišić, apelirajući na sudce da zakon jednako primjenjuju na sve, bez obzira na vještinu odvjetnika.

Miljenić mu je odgovorio da u zatvorskom sustavu ima problema, da su oni financijske naravi, ali da svi u sustavu ulažu maksimalan trud i da je 'sve pod kontrolom'.

Naveo je da je izmjenama paketa zakona broj zatvorenika s 5000 smanjen na 4800. 'Po tome smo u jednom dobrom europskom prosjeku zemalja kojima trebamo težiti, s nešto više od 100 zatvorenika na 100 tisuća stanovnika, što dokazuje da je kaznena politika dobra i dobro izbalansirana', rekao je Miljenić

Predložene izmjene podržao je i Klub HDZ-a, no Ana Lovrin upozorila je da je riječ o 13. izmjeni istog zakona, da je promijenjeno više od polovice odredbi te da bi trebalo razmisliti o novom cjelovitom zakonu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene