Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prijedlog Đurđe Adlešić za izmjenu Zakona o radu nije dobio potporu većine saborskih klubova - podržali su ga, osim HSLS-a, samo HSS i HSU.


Iako ih većina načelno podupire namjeru zakonskog rješavanja rada nedjeljom i zaštite radničkih prava, klubovi su, svaki iz svojih razloga, uskratili potporu HSLS-ovu prijedlogu.

Vezani članci Gordan Jandroković Jandroković odgovorio Milanoviću: "Predsjednik namjerno krši zakone ove države. Koliko znam, nije položio ni pravosudni ispit" Slika nije dostupna Tipkanje na mobitel dok hodate bi uskoro moglo postati kažnjivo!

Emil Tomljanović (HDZ) priklonio se stavu Vlade koja se negativno izjasnila o prijedlogu Đurđe Adlešić, uz ocjenu da je prije reguliranja pitanja iz tog zakona nužno provesti analizu stanja i pripremiti opsežnije zakonske izmjene.

U SDP-u drže kako predložene izmjene bitno ne mijenjaju zatečeno stanje, da su neprovedive i neće poboljšati položaj radnika. Marija Lugarić (SDP) zamjera zakonu da rad nedjeljom pokušava regulirati samo u trgovinama, iako tim danom, kazala je, u drugim službama radi oko 400 tisuća radnika.

Isto misli Dragutin Lesar (HNS), koji prigovara i da zakon predviđa kazne u apsolutnom iznosu, a ne, kao što je praksa u EU, da visina kazni ovisi o broju radnika kojima je poslodavac kršio prava.

Upitnom drži i predloženu odredbu po kojoj bi se rada nedjeljom oslobodili roditelji djece do tri godine, samohrani roditelji djece do šest godina i roditelji djece s poteškoćama u razvoju, budući da, kaže, to može biti razlog poslodavcu da takve roditelje uopće ne zaposli.

Pero Kovačević (HSP) pozvao je novinare da istraže koji od saborskih zastupnika ili članova njihovih obitelji posjeduje tvrtke i krše li se u njima radnička prava, jer samo tako, smatra, radnici mogu imati povjerenja u nakanu zakonodavne vlasti da poboljša njihov položaj.

Rad nedjeljom, po njegovu mišljenju, mora biti iznimka, a ne pravilo, i može se, kaže, dopustiti samo ako je prijeko potreban.

Isto misli i Miroslav Čačija (HSS), pozivajući se na ugovor Hrvatske sa Svetom stolicom o nedjelji kao danu tjednog odmora. 

Unatoč tomu što HSLS-ov prijedlog ne predviđa zabranu rada nedjeljom, HSS ga podupire, a Miroslav Čačija Vladu proziva da je prekršila obećanje Crkvi i poslodavcima kako će zakonom riješiti to pitanje.

Damir Kajin (IDS) je stav Crkve o potrebi zabrane rada nedjeljom ocijenio licemjernim, budući da Crkva i nedjeljom prodaje cvijeće i svijeće, a najavljivala je i, kaže, otvaranje gostionice u sklopu zagrebačke katedrale.

Kajinove izjave razljutile su HDZ-ovce, posebno Zdenku
Babić-Petričević, koja je istaknula da Crkva u Hrvata ima poslanje prodavati cvijeće i svijeće.

'Crkva ima svoje posebno poslanje koje vi i vama slični ne razumiju', poručila je Kajinu, a njezin stranački kolega Krunoslav Markovinović kazao je kako je 'začuđujuća Kajinova mržnja prema Crkvi'.

Kajin je, pak, poručio da se još jednom, i u parlamentu, pokazala praksa da su 'najlošiji katolici oni koji se najviše pozivaju na Crkvu'.