Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz ostale privilegije

A ovolika je PROSJEČNA plaća saborskog zastupnika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborskim zastupnicima, njih je 151, u prvoj je polovici godine samo za plaće isplaćeno 24,6 milijuna kuna bruto, što znači da je prosječna mjesečna bruto plaća zastupnika bila 27.152 kune, proistječe iz podataka koje je Sabor danas objavio na svojim internetskim stranicama.

Uz plaće, zastupnicima je isplaćeno još 4,5 milijuna kuna drugih naknada propisanih Zakonom o pravima i dužnostima zastupnika.

Zastupnici tako imaju pravo i na zastupnički paušal, "za povećane materijalne troškove u obnašanju zastupničke dužnosti', koji je neoporeziv, a iznosi tisuću i pol kuna na mjesec. Tako je za paušal zastupnicima u šest mjeseci isplaćeno 1,4 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

>> Milanović: Ljudi ne odlaze trbuhom za kruhom nego mozgom za kruhom

Onima pak koji žive na adresi više od 50 kilometara udaljenoj od Zagreba u vrijeme kada zasjeda Sabor isplaćuje se i naknada za odvojeni život od tisuću kuna na mjesec, a za te je naknade isplaćeno ukupno 541.953 kune.

Isti zastupnici u vrijeme sjednice imaju pravo smjestiti se u 'službenom' stanu, u unajmljenoj garsonijeri ili jednosobnom stanu čiji najam nije veći od 2500 kuna na mjesec. Nadoknađuju im se i troškovi za režije do 500 kuna na mjesec, a moguće razlike u troškovima najma i režija zastupnici plaćaju sami.

Sabor je za najam stanova potrošio 1,4 milijuna kuna, a za režije još 186.345 kuna.

>> Josipović: Linićeva reakcija razumljiva, sučev postupak legitiman

Zastupnici imaju pravo i na dnevnice - za službeni put u zemlji dnevnica je 150 kuna. Imaju pravo i na naknadu troškova za korištenje privatnog automobila za službene svrhe - dvije kune po prijeđenom kilometru, te na naknadu troškova cestarine uz predočenje računa.

Za dnevnice je zastupnicima isplaćeno nešto manje od 110 tisuća kuna, za korištenje osobnog automobila za službene svrhe 1,2 milijuna, a cestarine su stajale 190 tisuća kuna.

Zastupnici koji se koriste smještajem u 'službenim' ili u unajmljenim stanovima i oni koji se iznimno koriste hotelskim smještajem, a na saborske sjednice dolaze vlastitim automobilom, imaju pravo na višekratnu naknadu troškova kilometraže, dakle - pri dolasku i odlasku u svakom tjednu koliko traje sjednica.

Oni koji se ne koriste tom vrstom smještaja, a imaju prebivalište udaljeno više od 50 i manje od 100 kilometara od Zagreba te na saborske sjednice dolaze vlastitim automobilom imaju pravo na naknadu troškova prijevoza do 2500 kuna na mjesec.

>> Preko 12 tisuća radnika nije dobilo ni minimalnu plaću!

Da bi došli na saborsku sjednicu, zastupnici s prebivalištem udaljenim više od 50 kilometara od Zagreba mogu se koristiti i javnim prijevozom (autobus, vlak, zrakoplov, trajekt). Tako nastali troškovi također im se refundiraju uz predočenje računa. Isto vrijedi i za službena putovanja u inozemstvo, koja uz to uključuju i plaćanje hotelskog smještaja.

Od 1. siječnja do 30. lipnja Hrvatski sabor je za javni prijevoz potrošio 19.173 kuna, na zrakoplovne karte 584.709 kuna, a na hotelski smještaj 224.882 kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene