Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nešto se mora poduzeti'

Preko 12 tisuća radnika nije dobilo ni minimalnu plaću!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni inspektorat objavio je službene podatke o neisplaćenim plaćama u Hrvatskoj za prvih šest mjeseci ove godine.

Poslodavci za 12.386 radnika nisu isplatili minimalnu plaću sukladno odredbama, a za 2.623 radnika nisu dostavili ni obavezne obračune za neisplaćene plaće ili otpremnine.

Pročitajte i ovo PR Oglas Donosimo recept za snažnije dobavljačke lance i rast poslovanja Zlata Hrvoj Šipek, glavna državna odvjetnica ZA DNEVNIK NOVE TV Glavna državna odvjetnica o arbitražama i Agrokoru: "Najveći broj smo dobili, jedan dio riješili nagodbom i jednu arbitražu formalno izgubili"

Protiv poslodavaca inspektori su podnijeli 1.122 optužna prijedloga.

Podsjećamo, kazna za neisplatu minimalne plaće je od 60 do 100 tisuća kuna za tvrtku, te kazna od 7 do 10 tisuća kuna za odgovornu osobu unutar tvrtke.

Za uvođenje reda u isplaćivanje plaća radnicima trebala bi se pobrinuti nova lista srama za poslodavace koju je jučer na Vladi predložio ministar financija Slavko Linić.

>> Josipović: Linićeva reakcija razumljiva, sučev postupak legitiman

"Mora se uvesti red. Znači oni koji ne ispunjavaju sve obaveze mora se s njima nešto dogoditi ili moraju ići u restrukturiranje ili u predstečajnu nagodbu ili u stečaj. Međutim tvrtke koje ne ispunjavaju obaveze stvaraju na tržištu nered i stvaraju nelojalnu konkurenciju", rekao je Davor Majetić.

>> 'Neka Milanović kaže tko je to bio u mračnim sobama, a 'liste srama' ništa neće riješiti'

Na njoj bi se trebali naći svi koji duže od 3 mjeseca nisu dali plaće svojim zaposlenicima. Poslodavci i obrtnici podržavaju dobru namjeru Vlade no isto tako ističu da će lista, ne bude li selektivna, izjednačiti one koji zbog objektivnih razloga nisu mogli dati plaće svojim radnicima s onima koji su to činili namjerno.

"Ako se to prije definitivno utvrdi, i da se ne stave na listu oni koji stvarno iz opravdanih razloga nisu isplaćivali plaće onda smo definitivno za to da se takove liste objave", rekao je Damir Židanić.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene