Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

"Kome pravo, kome krivo"

Glasovac kontra vrha SDP-a: "Glasat ću za Istanbulsku, nema te sile da glasam protiv"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je SDP najavio da neće podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije u Saboru kakvu namjerava predložiti vlada Andreja Plenkovića, SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac u utorak je najavila da će glasati za Istanbulsku konvenciju te da nema te sile koja će je natjerati da glasuje protiv snažnije prevencije i zaštite žena od nasilja.

"Glasat ću za Istanbulsku konvenciju. Pa kome pravo kome krivo. Nema te sile koja će me natjerati da glasujem protiv snažnije prevencije i zaštite žena od nasilja. Ljudska prava ne smiju biti poligon za politikanstvo", napisala je Glasovac na facebooku.

Pročitajte i ovo Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?'' Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio

Takav stav došao je nakon poruke predsjednika SDP-a Davor Bernardić prošli tjedan da SDP neće glasati za ratifikaciju Istanbulske konvencije kakvu u Saboru namjerava predložiti Vlada Andreja Plenkovića te da će podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije samo u cjelovitom obliku, bez ikakvih ograda.

"Naš je stav prihvaćanje Istanbulske konvencije bez ikakvih ograda, bez tzv. poljskih ili sličnih modela. U suprotnom, SDP ne može podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije. Borba protiv nasilja nad ženama nema alternativu, nitko u Hrvatskoj ne smije imati ništa protiv drugih i drugačijih, protiv gay populacije ili transrodnih osoba", poručio je Bernardić.

Taj isti stav SDP je u utorak ponovio na svojoj facebook stranici.

"SDP smatra da je potrebno prihvatiti cjelovitu Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Istanbulsku konvenciju, bez rezervi i bez ograda. Za nas je veće pitanje kako će uopće ta najavljena "ograda" izgledati i hoće li Plenković imati političke snage priložiti 'ogradu' u kojoj ne spominje ni rod, niti sve prijepore oko tog pojma. Bit će zanimljivo, s obzirom na pritiske i otpore dijela javnosti i članova HDZ-a, vidjeti kako će i na koji način riješiti upravo to pitanje u argumentaciji ratifikacije Istanbulske konvencije", stoji u objavi te stranke.

Napominju da je cilj Istanbulske konvencije zaštititi žene od svih oblika nasilja te spriječiti, kažnjavati i ukloniti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji te poručuju da taj cilj žele dosegnuti u njegovoj punini, zbog čega im nije prihvatljiva djelomična ratifikacija Konvencije. "Ne vidimo potrebe da se na bilo koji način uvodi sadržajna formulacija da je Istanbulska konvencija u skladu s hrvatskim Ustavom i da ne sadrži rodnu ideologiju", navodi SDP.

"Naš stav je jasan. Ne, SDP neće glasati za Istanbulsku konvenciju u slučaju da vladajući dodaju bilo kakvu formulaciju ili izjavu na postojeću Istanbulsku konvenciju. Naime, na Konvenciju se mogu izjaviti samo Konvencijom predviđene rezerve, a dodatna formulacija, kako ju zamišljaju vladajući, ne može imati pravni učinak pa je samim time i besmislena, odnosno ima za smisao samo i jedino umiriti unutarstranačke strahove, otpore i svađe u HDZ-u. Nemamo razloga niti želimo umirivati dio članova i biračko tijelo HDZ-a zato što je nemir koji osjećaju zbog Istanbulske, bezrazložan i besmislen", poručuju iz SDP-a.

Premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio da će se na ovotjednoj sjednici Vlade najvjerojatnije naći i Istanbulska konvencija zajedno s interpretativnom izjavom, a u pogledu SDP-ovih najava da neće glasovati za ratifikaciju Konvencije upravo zbog te izjave, odgovara kako bi volio da se to dogodi jer bi to pokazalo da je riječ o politikanstvu te bi se postavilo pitanje kredibiliteta oporbe.

Upitan strahuje li da u Saboru neće biti većine za ratifikaciju budući da oporba najavljuje da neće glasati za ratifikaciju ako će uz Konvenciju ići i interpretativna izjava, premijer je odgovorio: "Ja ne strahujem, čak bih volio da oporba, koja toliko govori o Konvenciji i pokreće interpelaciju, bude toliko bezobrazna i bahata pa da se usudi ne glasati o Konvenciji. To bi onda potvrdilo da je možda cijeli ovaj pokušaj, svo ovo vrijeme, bio jedno politikantstvo. Jako bih volio vidjeti taj scenarij, a pogotovo znajući kakav će biti sadržaj interpretativne izjave".

"Volio bih zato što netko, tko je imao prigodu to ratificirati i imao potrebnu većinu, nije to napravio tri godine, a sad pokreće čak i interpelacije i sad se na neviđeno prijete da neće glasati za. Kakav kredibilitet mogu imati?", dodaje Plenković. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene