Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedna 600.000 eura

S radom krenula najveća solarna elektrana u Hrvatskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Čaporicama kod Trilja danas je krenula s radom najveća solarna elektrana u Hrvatskoj.

Očekivana proizvodnja ove najveće hrvantske solarne elektrane je oko 400 tisuća kilovat sati na godinu, što je primjerice dovoljno za opskrbu 130 kućanstva na godišnjoj razini. Solarna elektrana svu proizvedenu energiju predaje u mrežu. Investicija je vrijedna više od 600.000 eura. Hrvatska za sada unatoč velikom potencijalu ne proizvodi mnogo električne energije na ovaj način.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najveća na svijetu ONI IMAJU STRATEGIJU 'Ovo je dokaz da postoji nada za one koji nemaju naftu' Slika nije dostupna Instalacija solarne elektrane Započeli radovi na prvoj energetski neovisnoj školi u Hrvatskoj

>> Ovo su unosni poslovi s obnovljivim izvorima energije

'Trenutno u Republici Hrvatskoj, unatoč ogromnom potencijalu, imamo jedva jedan promil električne energije dobivene iz fotonaponskih sustava, dok je prosjek Europske unije 2 posto. Primjerice Njemačka je s 3 posto apsolutni lider iako ona ima najveće zračenje na razini našeg najmanjeg', kaže voditelj projekta Marko Nuić.

'Regulativa koja je sada u RH je to ograničila na jedan megavat, nadamo se da će se to u skorašnje vrijeme promijeniti i da će biti intenzivnija gradnja', kaže Renato Prkić, direktor Elektrodalmacije.

Regulativa se uskoro mijenja, ministarstvo gospodarstva trenutačno izrađuje novi tarifni sustav. No za kilovat će se vjerojatno dobiti manje novca.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene