Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poticaji EU

Ovo su unosni poslovi s obnovljivim izvorima energije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska mora više ulagati u obnovljive izvore enegrije. Europska unija uz smanjenje emisije CO2 traži da do 2020. dosegne udio od 20%o energije iz obnovljivih izvora.

Sojina slama odlično je gorivo, stoga je Stipan Prčić iz Baranje koristi za grijanje. 'Stavimo ujutro tri bale sojine slame. uvečer opet tri bale sojine slame i imamo 24 sata 23 stupnja u stanu', kaže Stipan Prčić. Cijeli je sustav sam izgradio. 'Ispalo je super! Naspram drva i drugog, naspram plina pogotovo, ne daj bože lož ulja, ovo je besplatno!', kaže Prčić.

Pročitajte i ovo Nizozemci se bune protiv masovnog turizma (Foto: Profimedia) Kampanja "pristojnih" razglednica "Pobuna u rukavicama": Stanovnici sela protiv turista se bore pasivno-agresivnim porukama Slika nije dostupna Budućnost je u Sahari Najveća vruća pustinja na Zemlji mogla bi uskoro strujom opskrbljivati milijune domova u Europi

I dok Stipan ima sojine slame u izobilju, Dalmacija ima sunca. Nikša Čulić postavio je solarnu elektranu snage trideset kilovata na krov svoje tvrtke. Kilovat prodaje za tri i pol kune. 'Do sada je rok povrata investicije bio šest do sedam godina uloženog. Sada se trenutno čeka donošenje novog tarifnog sustava za koji se očekuje da će biti nešto niže otkupne cijene', kaže Nikša Čulić.

I u Čaporicama se sutra otvara solarna elektrana. Očekuje se da će proizvoditi 400 tisuća kilovata na godinu, a to je dovoljno za opskrbu 130 kućanstava. Splitsko-dalmatinska županija želi što više ovakvih investicija. Prostornim planom predvidjeli su 50-tak lokacija za solarne i vjetroelektrane, a čine sve da investitorima olakšaju posao. 'Župan svojim potpisom jamči u roku od 45 dana izdavanje građevinske dozvole ukoliko su svi papiri 'pod navodne znakove' uredni', kaže dožupan Visko Haladić.

Obnovljivi izvori energije trebali bi otvoriti i nova radna mjesta. Da je to moguće, pokazuje Končarov vjetropark na Pometenom brdu jer za razliku od ostalih domaći je proizvod. 'Da je u našem vjetroagregatu otprilike 80% posto domaće komponente. Od toga je u taj projekt uključeno 15-ak tvrtki iz Končara. Isto tako je uključeno deset tvrtki izvan Končara', kaže Davor Mladina iz Končar Elektroindustrije. Inače, proizvođači opreme morali su dokazati svoj proizvod jer vjeruju da njihovi agregati imaju potencijal za izvoz.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene